Nyitókép: sport.aktuality.sk

 

Június 20-tól eltörlik a kötelező egészségügyi napot az üzletekben, ami azt jelenti, hogy vasárnaptól megszűnik a kötelező boltzár – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő és Ján Mikas.

 

A tiszti főorvos tájékoztatása szerint a vasárnapi egészségügyi nap megszüntetésével a hét utolsó napján is kinyithatnak a kiskereskedelmi üzletek.

 

 hirdetes_400x285  

Az élelmiszerüzletekben, éttermekben, büfékben azonban továbbra is be kell tartani a higiéniai előírásokat és biztosítani kell az üzlethelyiségek rendszeres fertőtlenítését.

 

A taxiban már nem lesz kötelező a hátsó ülésen ülni

 

További újítás, hogy a taxiban az ügyfeleknek már nem lesz kötelező, csak ajánlott a hátsó ülésen ülni. Ezt a változást azoknak az embereknek a kérése alapján vezették be, akik egészségügyi okok miatt nem ülhettek a hátsó üléseken.

 

Az újonnan bemutatott újítások értelmében a testápolással foglalkozó alkalmazottaknak már nem lesz kötelező, csak ajánlott a szájmaszk, illetve a védőszemüveg viselete. Emellett azokban a létesítményekben, ahol ügyfélnyilvántartás kellett végezni, ez a kötelezettség is megszűnik.

 

Július 1-jétől ezer fő feletti rendezvényeket is meg lehet tartani

 

Igor Matovič kormányfő tájékoztatása szerint július 1-jétől engedélyezett az ezer fő feletti rendezvények, sportesemények megtartása is, de csak azzal a feltétellel, ha a szervezők biztosítani tudják a sakktáblaszerű ülésrendet.

 

A tiszti főorvos azt is kiemelte, hogy a sportklubok a sakktáblaszerű ülésrend mellett a stadion kapacitásának 50%-ával tölthetik fel a tribünöket.

 

Már Lengyelországba is szabadon lehet utazni

 

A kormányfő a korlátozások feloldásával kapcsolatban azt is bejelentette, hogy a szlovákiai polgárok június 20-tól, szombattól már Lengyelországba is szabadon utazhatnak.

 

A kormányfő továbbá óva intette az embereket a sziléziai régió meglátogatásától, ahol az új koronavírus-fertőzöttek száma a legmagasabb.

 

Mikas szerint szombattól szabadon lehet utazni Montenegróba, Monacóba és a Feröer-szigetekre.

 

„A biztonságos országok listája változni fog. Lesznek olyan biztonságos országok, amelyeket hozzáadunk, és lesznek olyan országok, amelyeket leveszünk a listáról”

 

– jelentette ki a tiszti főorvos azzal, hogy a lista nem stabil és a járványügyi helyzet változása alapján fogják módosítani.

 

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.