Nyitókép: MZVEZ SR

 

Igor Matovič kormányfő mai sajtótájékoztatóján bemutatta azokat az országokat, amelyek a nyári kirándulás szempontjából a legbiztonságosabbak.

 

Ide tartozik Horvátország, Montenegró, Görögország és Bulgária.

 

 hirdetes_300x300  

A járványügyi helyzet miatt azonban a hazai polgárok legkedveltebb úti céljait – Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát, Törökországot és Egyiptomot – továbbra sem vették fel a biztonságos országok listájára.

 

A kormányfő véleménye szerint a legbiztonságosabb ország továbbra is Szlovákia.

 

Biztonságos országok

 

Tegnapig 19 európai országba – Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Horvátország, Izland, Lichtenstein, Litvánia, Lettország, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Ausztria, Szlovénia, Svájc – utazhattunk korlátlanul.

 

A konzílium tegnapi ülése után ma már további négy országgal növelték a biztonságos országok listáját – Lengyelországgal (kivéve a sziléziai régiót, ahol továbbra is súlyos a járványügyi helyzet), Montenegróval, a Feröer-szigetekkel és Monacóval.

 

Ezekből az országokból hazatérve az embereknek nem kell sem negatív koronavírus-tesztet felmutatniuk, sem házi karanténba vonulniuk. A négy ország biztonságos listára való felvétele június 20-án 6.00 órától lép érvénybe.

 

Egyelőre ezek az országok még nem biztonságosak…

 

A külügyi tárca jelenleg más, a listán nem szereplő országokba nem tanácsolja a kirándulást. Azt azonban nem zárta ki, hogy rövid időn belül átértékelhetik a helyzetet.

 

Olaszországgal, Spanyolországgal, Törökországgal és Egyiptommal folyamatosan kapcsolatban vannak. Például Törökországban corona free zónákat építenek ki és gondoskodnak arról, hogy az üdülőhelyeken szigorú higiéniai óvintézkedéseket vezessenek be a turisták fogadásának érdekében.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.