Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

A művi terhesség megszakítás kérdése a mai helyzetben nem aktuális téma – ebben értettek egyet a közrádió Sobotné dialógi (Szombati párbeszéd) című politikai műsorának két vendége, Boris Kollár (Sme rodina) a parlament elnöke, illetve Richard Raši a Smerből a napokban kiugró parlamenti képviselő.

 

Kollár szerint egy olyan kulturális-etikai kérdésről van szó, amely természetesen megosztja az egész társadalmat. Ennek ellenére Anna Záborská (OĽANO) képviselő tervezett törvényét.

 

Az a beterjesztő elmondása szerint nem az abortuszok radikális korlátozását írná elő, hanem előírná a művi terhesség megszakításra bejelentkező nők „kötelező informálását”, 48 óra helyett 96 órája lenne a pároknak az abortusszal kapcsolatos döntés megfontolására. A beterjesztők növelnék a fogyatékos gyermek után járó támogatás nagyságát. Záborskáék saját bevallásuk szerint nem konzervatív irányba akarják elmozdítani a vitát, hanem szociálisan érzékeny és családbarát törvényt próbáltak alkotni.

 hirdetes_810x300  

 

Richard Raši szerint nem helyénvaló a koronavírus okozta válság idején az abortusz vitáját megnyitni. Szerinte az állam jelenleg is szabályozza az abortuszokat, elég a már meglévő törvényeket módosítani.

 

„Támogatom, hogy támogassuk a hölgyeket abban, hogy megfontolják a döntésüket, de őket is be kellene vonnunk a párbeszédbe”

 

Kollár szerint sem szerencsés most előhozakodni a témával, és úgy véli, hogy a jelenlegi szabályozás megfelel.

 

Krištúfková, az árulók és a 13. nyugdíj

 

Kollár az elmúlt hét egyik legnagyobb vihart kavaró ügye kapcsán is kénytelen volt nyilatkozni. A parlament elnöke elutasította azokat a kijelentéseket, amelyek szerint nepotizmus volt élettársát, Petra Krištúfkovát (Sme rodina) kinevezni a munkaügyi tárca családtámogatási kormánybiztosi posztjára. Szerinte ez csak akkor lenne igaz, ha Krištúfková nem jutott volna a parlamentbe és teljesen ismeretlen lenne a politikai előélete.

 

Raši erre reagálva kijelentette, hogy a Peter Pellegrini köré csoportosuló 10 Smerből kiugrott képviselő „nem fog visszaélni az abortusz témájával vagy a Kristúfková-üggyel”. Hozzátette azonban, hogy ellene vannak az új kormánybiztosi posztok létrehozásának, és figyelni fogják Krištúfková tevékenységét.

 

Rašinak is volt miért magyarázkodnia. Robert Fico, a Smer elnöke pénteken árulóknak nevezte a pártjából kilépő 11 parlamenti képviselőt. Raši szerint Fico kijelentéseivel ellentétben nem árulták el a párttot.

 

„Mi nem eláruljuk, hanem megmentjük a szociáldemokráciát. A saját utunkon megyünk tovább”

 

mondta.

 

Boris Kollár a műsorvezető kérdésére reagálva elmondta, nem támogatná, ha Robert Fico a távozó Pellegrinit azzal büntetné, hogy visszakéri parlamenti alelnöki posztját és helyére ő magát jelöltetné. (Vagyis Fico olyannyira elszigetelődött, hogy nem nagyon van mozgástere a parlamentben.)

 

Kollár a 13. nyugdíj kapcsán elmondta, hogy pártja továbbra is támogatja azt, de az államnak jelenleg nincsenek rá forrásai. Megjegyezte, hogy ha az előző kormány valóban be  akarta volna vezetni, akkor betervezte volna azt az idei költségvetés tavaly elfogadott tervezetébe. Kollár hozzátette, hogy ha nem is sikerülne megtartani a 13. nyugdíj intézményét, a kormány alternatívákkal fogja a veszteséget pótolni: ingyenes gyógyszerrel és a karácsonyi nyugdíjkiegészítés emelésével.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!