Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Bár évről évre nő a bérlakások száma, Szlovákiában jelenleg is legalább 220 ezer lakás hiányzik a piacról – közölte legfrissebb blogbejegyzésében a Városfejlesztési Intézet. A think tank szerint Közép-Európába is lassan begyűrűzik a lakásbérlés gyakorlata, és lassan visszaszorul a saját házban/lakás birtoklása. Szlovákia ez utóbbi tekintetében egyébként élen jár az Európai Unióban.

 

A legtöbb lakás természetesen Pozsonyban és környékén hiányzik. A főváros továbbra is az ország legfontosabb agglomerációs központja. Csak itt 40 ezer bérlakásra lenne szükség ebben a pillanatban. Érdekes módon az építőipar rendelkezik a szükséges kapacitásokkal, a hiány abból fakad, hogy a felépített új lakások kétharmada saját tulajdonban lévő családi ház.

 

Az egyik kulcstényező: a törvény

 

 hirdetes_300x300  

A megoldás az lenne – írja a Városfejlesztési Intézet – ha legalább a városokban egyszerűsödne az építési engedélyeztetés, hogy gyorsabban lehessen lakásokat építeni. A jelenlegi építési törvény 43 éves, és bár számtalanszor módosították már, jelenleg is olyan kötelezettségeket tartalmaz, amelyek rendkívül megnyújtják az engedélyeztetés folyamatát.

 

Az építési engedélyeztetés elképesztően hosszadalmas, ami bizonytalanná teszi a lakásépítési projektek sorsát. Az eljárás során ugyanis előfordulhatnak hibák, vagy megjelenhetnek az ellentétes érdekek, spekulatív szándékok. Ilyen körülmények egyetlen lakóház építésének engedélyeztetése több évet vehet igénybe, és akkor még nem esett szó a kivitelezésről.

 

Arról nem is beszélve, hogy ha csökken a lakáshiány, az lefelé nyomja az ingatlanok árát is, és nyilván sokan vannak, akiknek ez nem áll érdekében, így a téma politikát és gazdasági lobbit egyaránt érint.

 

A területrendezési tervek és buktatóik

 

A Városfejlesztési Intézet szerint nem ártana a fővárosi területrendezési terveket is alaposan megújítani. Ebben az esetben is érdemes figyelni arra, hogy alapvető érdekellentét áll fenn a telektulajdonosok és a város között.

 

A területrendezési terv mondja meg, hogy az adott település mit építhet és mit nem a saját területén. Ha a dokumentumot úgy tervezték meg, hogy az adott városrészen építhető lakások nagyságát korlátozzák, akkor több telekre van szükség adott mennyiségű lakás megépítéséhez. Ez pedig felhúzza a telkek árát.

 

Márpedig, ha drága a telek, a rá épített lakás is drága lesz. Nem csoda hát, hogy sok pozsonyinak megéri csallóközi egyébként színmagyar falvakban családi házat és telket vásárolni, akár száz kilométerre is a fővárostól.

 

A területrendezési tervek akár évesek is lehetnek, ezért a törvény állandó frissítésüket írja elő, ám aktualizálni egy sokéves tervet egy olyan bonyolult területen, mint Pozsony hosszadalmas és nagyon bonyolult.

 

Az ingatlanfejlesztők kivárnak – a kormány változtatásra készül

 

A választások előtt a Sme rodina tette kampánytémává a lakáshiány orvoslását, és bár nem tudta kellőképp alátámasztani forrásokkal és kapacitásokkal a kétszázezer lakás megépítését, a kormányprogramba belekerült a törvényi keretek javítása és egy esetleges állami ösztönzőprogram.

 

Ez viszont azt okozta, hogy a releváns ingatlanfejlesztő cégek most arra várnak, hogy a kormány végül milyen irányba mozdul el a témában. A Városfejlesztési Intézet azonban megjegyzi, hogy állami támogatás nem is lesz, már az építési törvény egyszerűsítésével is komoly előrelépés érhető el. Állítólag a törvénymódosítást már előkészítették, a kormány ősszel dönt majd a javaslatról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!