Nyitókép: hnonline.sk

 

Eduard Heger pénzügyminiszter hitelfelvételi lehetőséget készít elő az önkormányzatok számára. A városok és falvak ezzel pótolni tudnák a koronavírus-járvány miatt kieső osztalékadó összegét.

 

Az állami hitel kamatfeltételei jóval kedvezőbbek lesznek, mint amilyen feltételek mellett az önkormányzatok általában a bankoktól felvett hitelekkel hiányzó pénzügyi forrásaikat finanszírozzák.

 

Richard Rybníček, a Szlovákiai Városok Uniójának (ÚMS) elnöke és Trencsén polgármestere szerint a tervezet megoldást jelent a községek számára a 2020-as osztalékadó kiesések terén.

 hirdetes_810x300  

 

A tervezet szerint az önkormányzatok igény esetén egyénileg további állami hitelezési konstrukciókról is tárgyalhatnak.

 

Az állam és az önkormányzatok így kölcsönösen segíthetik egymást. Az állam kedvező hitel formájában nyújt segítő kezet, a városok és falvak pedig így a koronavírus-válság után könnyebben tudnak megbirkózni saját költségvetési hiányukkal, forráshoz jutnak a lakossági szolgáltatások, helyi befektetések, iskolai intézmények fenntartásárának biztosítására.

 

Eduard Heger pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy nemcsak az önkormányzatok, hanem az állam is adókiesésekkel küzd, így meg kell találni a kölcsönös segítségnyújtás formáit.

 

Heger és Rybníček egyetértettek abban is, hogy az önkormányzati rendszer mélyreható reformokra szorul.

 

Körkép.sk/hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!