Nyitókép: pxhere.com/illusztráció

 

Kilenc európai uniós országból szállítanak szemetet Szlovákiába, a legtöbbet Ausztriából. Az importált szemét legnagyobb része a Malackai járásbeli Nádasfő (Rohožník) cementgyárába kerül.

 

Mindez a 2019-ben kiadott „Áttekintés a határokon átnyúló szállításokról és a hulladékok behazataláról” című dokumentumból derül ki, melyet a TASR szlovák hírügynökség szerzett be az infotörvény alapján.

 

Horvátország, Magyarország, Svájc, Csehország, Szlovénia, Olaszország, Németország, Hollandia és Belgium

 

 hirdetes_810x300  

Ebből a kilenc EU-s tagországból szállítanak hulladékot Szlovákia területére. A TASR által tanulmányozott ‘áttekintés’ szerint a szemét legnagyobb részét égetésre használják.

 

Szlovákiában a szemét hasznosító létesítményekbe kerül. A legtöbb a már említett nádasfői, valamint a Kassa-környéki járásban lévő tornai (Turňa nad Bodvou) cementgyárba. Mind a két gyárat a CRH nevű vállalat tulajdonolja.

 

Ezen kívül kerül még a szemétből a Felsőszernyére (Horné Srnie – Trencséni járás), Szalócra (Slavec – Rozsnyói járás), Lédecre (Ladce – Illavai járás), Zólyomba, Bazinba és Máriatölgyesre is.

 

Leginkább éghető hulladékot és mechanikai hulladékkezelésből származó vegyes anyagot hoznak be Szlovákiába. Ezen felül importálnak még fát, hamut, salakot, hulladékfestékeket és lakkot, betonkeveréket, téglát, csempét, burkolóanyagot és műanyaghulladékot is.

 

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter egy hónapja épp a TASR-nek nyilatkozva elmondta, hogy be akarja tiltani a külföldi hulladék behozatalát Szlovákiába. Tervei között szerepel a hulladékokról szóló törvény módosítása is, mely szerint nem elég világos.

 

Budaj elmondása szerint a törvény az egyik oldalon tiltja a hulladék importját, a másik oldalon viszont engedélyezi az energetikai hasznosításra alkalmas kezelt hulladék behozatalát.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!