Nyitókép: Körkép.sk

 

„Nagyon meg leszek lepődve, hogy ha a kormánykoalíció nem fogja akarni orvosolni ezt a problémát“ – válaszolta Gyimesi György a Körkép.sk kérdésére, nem tart-e attól, hogy hiú ábrándokat kelt az érintettekben, és végül mégsem lesz politikai akarat az évtizedek óta húzódó probléma megnyugtató megoldására.

 

A legerősebb kormánypárt, az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselője ma megnyitotta a Beneš-dekrétumok kérdését, pontosabban azok ma is érvényes hatályainak a megnyugtató rendezését.

 

A Beneš-dekrétumok ma is hatályosak

 hirdetes_810x300  

 

Pénteki sajtótájékoztatóján az az ügyvéd is jelen volt, akinek ügyfeleitől a D4/R7-es útépítés során az állam magyar nemzetiségük miatt leállította földjeik felvásárlását a Beneš-dektérumokra hivatkozva.

 

Gyimesi Gyögy (OĽaNO). Kép: Körkép.sk

 

Gyimesi két vonalon indulna el a megoldás felé. Az egyik, olyan jogi megoldást találni, hogy 2020-bán már senkitől ne tudják a Beneš-dekrétumokra hivatkozva elvenni a vagyonát. Hasonló szellemben nyilatkozott egyébként budapesti látogatásán Igor Matovič kormányfő is.

 

A múltbeli problémák megoldására Gyimesi két lehetőséget lát. Az egyik, felmérni, hogy az állam milyen összegű kárt okozott a Beneš-dekrétumok alapján az ország polgárainak és azt kifizetni a károsultaknak, illetve örökösök részére, vagy pedig a szlovák parlament elnézést kér a Beneš-dekrétumok miatt az érintettektől.

 

Megszüntetni nem lehet őket

 

A kormánykoalíciós képviselő szerint úgy megoldani a problémát, hogy megszüntetjük, a Beneš-dekrétumokat, nem lehet.

 

Az OĽaNO hétfői frakcióülésén Gyimesi György várhatóan megnyitja a kérdést, mivel szeretné, ha az OĽaNO lenne az a párt, amelyik ezt a problémát megoldja..

 

„Egyeztetni fogok az illetékes miniszterekkel a téma megtárgyalása érdekében. Egy nagy találkozót fogok elindítani, az igazságügy, a közlekedésügyi, a földművelésügyi minisztérium és a járási hivatalok kapcsán a belügyminisztérium részvételével is”

 

– vázolta a további lépéseket.

 

A politikus magánvéleménye egyébként, ismerve a politikai partnereit az, hogy egy szimbolikus bocsánatkéréssel lesz orvosolva a kérdés. Egyben arra kért mindenkit, aki bármilyen jogi ügyről tud, melynél a Beneš-dekrétumokra hivatkova kobozták el valakinek a vagyonát, az jelentkezzen.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.