Rajmund, Zelma
  • HUF: 357.82
  • USD: 1.22
  • 2 °C
  • 8 °C
Belföld

Ismét forró témává vált a Beneš-dekrétumok kérdése Szlovákiában

Az Új Egység Mozgalom utcára vitte a témát. Pozsonyban a helyi emberekkel vitatta meg a dekrétumok kérdését.

Nyitókép: idnes.cz

 

Az Új Egység Mozgalom utcára vitte a témát. Pozsonyban a helyi emberekkel vitatta meg a dekrétumok kérdését.

 

A 75 évvel ezelőtti Beneš-dekrétumok ma is érvényesek Szlovákiában azok negatív hatásaival együtt. Amellett, hogy a felvidéki magyarság így továbbra is háborús bűnösnek van tekintve, láthatjuk, hogy 2020-ban is erre hivatkozva kobozzák el a magyar emberek vagyonát.

 

Az elmúlt időszakban több konkrét, ezzel kapcsolatos jogi ügy is felszínre került, ami a politikát is lépésre kényszerítette.

 

Igor Matovič szlovák kormányfő budapesti látogatása kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a kollektív bűnösség bármilyen elvének alkalmazása nem lehet egy európai ország jogrendjének az alapja, része.

 

Majd Gyimesi György (OĽaNO) kormánypárti képviselő vállalta fel a témát, konkrét megoldási javaslatokat vázolva.

 

A Magyar Közösség Pártja elhíresült, negatív reakciókat kiváltott memorandumában is szerepel a kérdés. Az Összefogás  arra mutatott rá, hogy a szőnyeg alá söpört, nem rendezett ügyek egy szempillantás alatt újra keserű valósággá válnak. A Most-Híd a szlovák médiában sietett leszögezni, hogy számukra a Beneš-dekrétumok eltörlése nem vállalható.

Emellett az Új Egység Mozgalom karolta fel a témát társadalmilag a leginkább látható módon.

 

 

A Samu István által vezetett mozgalom az OĽaNO által pénteken levélben fordult az illetékes minisztériumokhoz a Beneš-dekrétumok negatív hatásainak orvoslása érdekében. Majd az elmúlt évtizedek gyakorlatához képest szokatlan módon, Pozsony utcáin szórólapozott az emberek között, afféle felvilágosító kampányként a témában.

 

 

 

A Beneš-dekrétumok kérdése láthatóan újra terítékre került. Kérdés, sikerül-e megtalálni végre a módját annak, hogy a kollektív bűnösség elve kikerüljön a szlovák joggyakorlatból.

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Sándor Tamás
2020. jún. 27. 16:56

Jelentkezzenek már olyanok akiket az utolsó 50!!! évben magyarságauk miatt megfosztottak a vagyonuktól! Indítottak -e pert emiatt az állam ellen esetleg az EU emberi jogok bíróságán? Környezetemben ilyenről nem tufok.Jó lenne ha olvashatnánk ilyenről.

B, Gy.
2020. jún. 28. 13:44

Biztosan vannak de nem biztos hogy nyilvanossagra akarja itt hozni.

    Sándor Tamás
    2020. jún. 28. 16:21

    1970 óta nem tartom valószínűnek. Nem kellene kiteregetnie de még a környezetemben sem találtam olyat, aki hallott volna ilyenről. Az 1945-50 közötti eseteket tudjuk. Sokunk családjában estek meg ilyen esetek, de 1970- től, de akár 60 tól nem tartom valószínűnek, hogy csehszlovák , majd a szlovák joghatóság valakit is megfosztott volna bármijétől is a dekrétumokra hivatkozva magyar származása miatt. Ha megtették, akkor ha jogorvoslatért az EU igazságszolgáltatásához fordult volna csak egy is közülük, azt biztosan megnyerte volna.

Halász B.
2020. jún. 28. 19:16

Megkérdeztem a családban hallottak-e ilyenről. Aki igen, az mind a hàború utáni évekből mivel már 80-as éveikben járnak.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket