Belföld

Itt az újabb plágiumbotrány! Ifj. Kmotrík két könyvből összemásolt szakdolgozattal szerzett kisdoktori titulust Szakolcán

A szakolcai főiskola nemcsak a politikusoknak osztogat titulusokat plagiátumokra, hanem a támogatóinak is.

Nyitókép: TASR

 

A szakolcai főiskola nemcsak a politikusoknak osztogat titulusokat plagiátumokra, hanem a támogatóinak is. Szintén a szakolcai főiskolán szerzett kétes titulust az ifjabbik Ivan Kmotrík is, aki jelenleg a Slovan futballcsapat vezérigazgatója.

Hirdetés(x)

 

Az idősebbik Ivan Kmotrík ismert vállalkozó 2016-ig a szakolcai főiskola igazgatótanácsában foglalt helyet, ezenkívül pedig a főiskola bőkezű adományozója közé tartozott.

 

Minden bizonnyal ifj. Kmotrík ezért is választotta tanulmányai színhelyéül a szakolcai Közép-európai Főiskolát, ahol 2017-ben magiszteri titulust, 2018-ban kisdoktori titulust (PhDr.) szerzett.

 

Kmotrík „Európa jelenlegi állapota és jövőbeli modellje“ c. rigorózusi munkájáért kapta a kisdoktori titulust. A 85 oldalas munka egyetlen egy oldal kivételével két publikációból lett összemásolva, melyeknek a társszerzője Jozef Vlčej, a szakolcai főiskola tanára és egyben az ifjabbik Kmotrík kisdoktori értekezésének opponense.

 

Az ifj. Kmotrík és Vlčej páros összedolgozása nem a rigorózusi munkánál történt először, ugyanis Vlčej volt Kmotrík diplomamunkájának a témavezető tanára is.

Hirdetés(x)

 

A SME csütörtök óta próbált kapcsolatba lépni ifj. Ivan Kmotríkkal és Jozef Vlčejjel, mindhiába. Nem reagáltak sem a telefonhívásokra, SMS-ekre és e-mailekre sem.

 

Kmotrík saját szellemi terméke mindössze fél oldal

 

Kmotrík 2018 decemberében töltötte fel a munkáját a záródolgozatok állami nyilvántartásába, vagyis három hónappal azután, hogy nyilvánosságra került Andrej Danko plágiumbotránya.

 

Kmotrík kisdoktori értekezésének absztraktjában hiányzik a rigorózusi munka jellemzése, illetve a kulcsszavak, amelyek minden szakdolgozat kötelező adatai közé tartoznak.

 

Ezután egytől egyig azokból a könyvekből következnek átmásolt részek, amelyeknek a társszerzője a fentebb említett Vlčej. A szakdolgozat egyetlen Kmotrík által írt részét a „Munka módszertana“ c. fejezet képezi, ami fél oldalban összegzi a szakdolgozat egyes fejezeteinek tartalmát.

 

A szakdolgozatot egy oldalnyi szakirodalom-jegyzék zárja, ám a megnevezett források egyáltalán nem szerepelnek a munkában. A publikációk lehivatkozása szintén nem szabályszerű, ugyanis a felsorolt könyvek többségéből hiányoznak az alapvető adatok az oldalszámról, a kiadóról, illetve az ISBN is.

 

A munka további érdekessége, hogy miként jutott hozzá Kmotrík Vlčej lemásolt könyvéhez (Vízia pre Európu), amikor a publikáció csak 2019-ben jelent meg, Komtorík pedig 2018-ban adta le a szakdolgozatát. Az már csak hab a tortán, hogy a könyvet meg sem említi a felhasznált szakirodalom között.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Zoltan
2020. jún. 29. 19:14

Jol tette vesznek maguknak az ujgazdagok cimeket ,a regi nemesseg is igy mukodott .

Feri
2020. jún. 29. 20:12

Az összes diplomát meg kell vizsgálni mert minden pénzes hülyegyerek ott vette a diplomát ! Olyanok is akik nehezen végezték el az alapiskolák és az érettségit is úgy vették ! Sokan az államigazgatásban vagy a földhivatalban dolgoznak !

Szóljon hozzá!

Kövessen minket