Nyitókép: SME/Marko Erd

 

Peter Pellegrini új pártjánál működésbe léphet az ún. hógolyó-effektus, és az eddiginél is jobban megerősödhet a támogatottsága.

 

Mindez attól fog függeni, hogyan fog alakulni a Hang – szociáldemokrácia névre keresztelt új politikai szubjektum körüli helyzet – állítja a Focus szociológusa, Martin Slosiarik.

 

  hirdetes_300x300   

„A Smer eredeti szavazótáborában még mindig nagy a bizalom Pellegrini iránt. Amennyiben a felmérésekben továbbra is Pellegrini marad az ellenzék vezére, sőt ha az OĽaNO-t megelőzve a pártpreferenciákat mérő ranglisták élére kerülne, akkor a választók egy része Pellegrinivel azonosulna, ami a Smernek nagy problémát jelentene“

 

– magyarázta Slosiarik, majd hozzátette, hogy a választók egy része most az alakuló új párt további kínálataira fog várni.

 

Így fogják hívni Pellegrini új pártját

Pellegrini az ellenzék vezére

 

 

Pellegrini pártja a Focus júniusi felmérésében 19,3%-os támogatottságot szerzett. Pellegrini egy százalék híján végzett a második helyen az OĽaNO mögött, amit a megkérdezettek 20,3%-a támogatott.

 

A válaszadók a júniusi felmérés során „Peter Pellegrini pártjával“ kapcsolatban fejezték ki támogatásukat.

 

A kérdés az, hogy ez a támogatottság nem csökken-e a jövőben, ha már konkrét a Hang – szociáldemokráciával kapcsolatban kell véleményt mondaniuk.

 

Focus-felmérés: Az OĽaNO tartja magát, Pellegrini válhat a második erővé. A Most-Híd egyre reménytelenebb helyzetben

 

Nem csak a Smertől fog elvenni szavazatokat

 

 

Slosiarik szerint Pellegrini pártjának választóbázisát 41%-ban a Smer választói, 30%-ban pedig a határozatlanok alkotják.

 

A többi pártból a Sme rodina választóinak bizalmát 8%-ban, az ĽSNS-ét 3%-ban élvezi, a többi szavazó pedig olyan politikai szubjektum támogatói közül került ki, mint pl. Tomáš Drucker Dobrá voľba pártja.

 

A szociológus azt is elmondta, hogy más felmérések arra mutattak rá, hogy Pellegrini támogatóinak nagy része éppen a határozatlan választók köréből kerül ki.

 

 „A párt sikerességének feltétele az új márka jó bevezetése lesz a politikai piacra. Amennyiben ezzel nem fognak tudni megbirkózni, az nagy probléma lesz. Az emberek ugyanis nem fogják tudni azonosítani a párot, mivel Pellegrini neve már nem fog benne szerepelni“

 

– tette hozzá a szociológus.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!