Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány augusztus 31-ével távozik posztjáról, mert „nem kíván tovább együttműködni a belügyminiszterérium jelenlegi vezetésével”. Erről maga Lučanský értesítette a nyilvánosságot facebook-bejegyzésen keresztül.

 

„Nem akarok részt venni abban, hogy a belügyminisztérium vezetése átpolitizálja a rendőrséget. Mérlegeltem minden lehetőséget a törvény keretein belül. (…) Azt kell mondjam, hogy környezetem, kollégáim, családom és barátaim erős támogatása ellenére nem akarok tovább együtt dolgozni a Belügyminisztérium vezetésével. Nem élvezem a bizalmukat, és ők sem az enyémet. Az együttműködésnek a kölcsönös tiszteleten kellene alapulnia.

 

Elismerem, hogy Roman Mikulec belügyminiszter korrekt embernek tartom, de nem ismerem el őt belügyminiszterként. A rendőrség jövőjét illetően mások az elképzeléseink, és több témában nem értünk egyet”

 

fogalmazott Lučanský, aki azt állítja, hogy nem akar felelős lenni „a jól felépített rendőrség” kezdődő lecsúszásért,

 hirdetes_300x300  

 

„…amit nem tudok  befolyásolni, mert már most akadályozzák rendőrfőnöki hatásköreimet. Sosem fogok azonosulni a rendőrfőkapitány pozíciójának politizálásával, akármit is ért ez alatt a kormánykoalíció”

 

mondta Lučanský. Soraiból kitűnik, hogy szerinte semmi oka nem lenne az új kormánynak őt eltávolítania, de nem lát esélyt arra sem, hogy visszahívását megakadályozza, tekintve, hogy a kormánykoalíciónak megvan a szüksége 3/5-ös többsége a védelmi- és biztonsági parlamenti bizottságban.

 

Lučanský a rendőrség átpolitizáltságát emlegeti, a teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy őt Tibor Gašpar helyére maga Peter Pellegrini exkormányfő és Denisa Saková ex-belügyminiszter (akkor még mindketten Smer) juttatta, mégpedig úgy, hogy a Smer-SNS-Most-Híd kormánykoalíció hat évre bebetonozta őt a pozíciójába (csak épp a választások után alkotmányos többséggel rendelkező koalíció került hatalomra).

 

Sakovát pedig a korábbi belügyminiszter, Robert Kaliňák jobbkezeként tartottak számon. A kinevezése (és bebetonozása) nem volt kevésbé politikai döntés, mint visszahívása lett volna. Az se érhette meglepetésként, hogy az új kormány el akarja majd őt távolítani, hiszen mégiscsak a kompromittálódott előző kormányzat nevezte őt ki a tisztségbe, és Roman Mikulec belügyminiszter is elég nyíltan beszélt róla, hogy Lučanský sem az ő, sem a kormány bizalmát nem bírja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!