Jeromos
  • HUF: 365.28
  • USD: 1.17
  • 11 °C
  • 17 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Lučanský bejelentette, hogy augusztus végével távozik a rendőrség éléről

Állítása szerint "nem akar részt venni a jól működő rendőrség lezüllesztéséében"

Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány augusztus 31-ével távozik posztjáról, mert „nem kíván tovább együttműködni a belügyminiszterérium jelenlegi vezetésével”. Erről maga Lučanský értesítette a nyilvánosságot facebook-bejegyzésen keresztül.

 

„Nem akarok részt venni abban, hogy a belügyminisztérium vezetése átpolitizálja a rendőrséget. Mérlegeltem minden lehetőséget a törvény keretein belül. (…) Azt kell mondjam, hogy környezetem, kollégáim, családom és barátaim erős támogatása ellenére nem akarok tovább együtt dolgozni a Belügyminisztérium vezetésével. Nem élvezem a bizalmukat, és ők sem az enyémet. Az együttműködésnek a kölcsönös tiszteleten kellene alapulnia.

 

Elismerem, hogy Roman Mikulec belügyminiszter korrekt embernek tartom, de nem ismerem el őt belügyminiszterként. A rendőrség jövőjét illetően mások az elképzeléseink, és több témában nem értünk egyet”

 

fogalmazott Lučanský, aki azt állítja, hogy nem akar felelős lenni „a jól felépített rendőrség” kezdődő lecsúszásért,

 

„…amit nem tudok  befolyásolni, mert már most akadályozzák rendőrfőnöki hatásköreimet. Sosem fogok azonosulni a rendőrfőkapitány pozíciójának politizálásával, akármit is ért ez alatt a kormánykoalíció”

 

mondta Lučanský. Soraiból kitűnik, hogy szerinte semmi oka nem lenne az új kormánynak őt eltávolítania, de nem lát esélyt arra sem, hogy visszahívását megakadályozza, tekintve, hogy a kormánykoalíciónak megvan a szüksége 3/5-ös többsége a védelmi- és biztonsági parlamenti bizottságban.

 

Lučanský a rendőrség átpolitizáltságát emlegeti, a teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy őt Tibor Gašpar helyére maga Peter Pellegrini exkormányfő és Denisa Saková ex-belügyminiszter (akkor még mindketten Smer) juttatta, mégpedig úgy, hogy a Smer-SNS-Most-Híd kormánykoalíció hat évre bebetonozta őt a pozíciójába (csak épp a választások után alkotmányos többséggel rendelkező koalíció került hatalomra).

 

Sakovát pedig a korábbi belügyminiszter, Robert Kaliňák jobbkezeként tartottak számon. A kinevezése (és bebetonozása) nem volt kevésbé politikai döntés, mint visszahívása lett volna. Az se érhette meglepetésként, hogy az új kormány el akarja majd őt távolítani, hiszen mégiscsak a kompromittálódott előző kormányzat nevezte őt ki a tisztségbe, és Roman Mikulec belügyminiszter is elég nyíltan beszélt róla, hogy Lučanský sem az ő, sem a kormány bizalmát nem bírja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket