Nyitókép forrása: Erik Adamson / Aktuality.sk

 

Peter Kremský (OĽANO), a gazdasági parlamenti bizottság elnöke szerint a Szociális Biztosító vezérigazgatója, Ľubomír Vážnynak (Smer) magyarázatot kellene adnia arra, hogyan szivároghattak ki bizalmas adatok a biztosító rendszeréből.

 

A múlt héten a Szociális Biztosító épületében razziázott a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség, sajtóértesülések szerint azért, mert

 

a biztosító rendszeréből származó személyes adatok (név, cím, születési szám, rokonok és hozzátartozók, munkahely) kerültek Marián Kočner maffiózó kezébe, aki 2018-ban újságírók lejáratására használta fel az így megszerzett információkat.

 

 hirdetes_300x300  

Személyes adatokkal való illetéktelen manipuláció miatt a rendőrség büntetőeljárást kezdeményezett. Az OĽANO képviselői szerint „erős a gyanú, hogy Kočner hozzáfért azoknak az adataihoz, akiket kompromittálni akart”.

 

A legnagyobb kormánypárt parlamenti képviselői néhány nappal tartottak helyszíni ellenőrzést a Szociális Biztosítóban, Vážnynál rákérdeztek a személyes adatok kiszivárogtatására is, de – ahogy a párt nyilatkozta – „nem kaptak kielégítő választ“.

 

Ľubomír Vážny egykori smeres tisztviselő egyébként komoly elvarratlan szál lehet a kormány szemében. Bár a kormányváltás óta nem nagyon esett szó arról, hogy elmozdítják pozíciójából, de a volt smeres közlekedési miniszter nevéhez fűződik a botrányos SkyToll-szerződés. A több százmillió euró értékben túlárazott útdíjrendszer ügye pedig épp az OĽANO korrupció-ellenes kampányának volt az egyik központi eleme.

 

A NAKA a Szociális Biztosítóban razziázott

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.