Nyitókép: reprofoto (youtube)

 

Frissítve: 14.33 Már a Kongresszus előtt eldőlhet, hogy ki lesz az MKP következő elnöke, ki vezetheti majd az Országos Tanácsot, illetve milyen lesz az új, várhatóan 9 fős országos vezetés összetétele.

 

Előre „lezsírozott” küldöttek

 

Hogy hogyan? A kongresszusi küldöttek kiválasztásának módjával. Az MKP jelenleg mintegy 200 küldöttel számol a július 18-i Országos Kongresszusra, de a valóságban, tekintettel a párt állapotára, ennél várhatóan jóval kevesebben lesznek. A folyamatot Őry Péter és Menyhárt József irányítja. Mindketten a másik, jelenleg betöltött tisztségére pályáznak. Azaz helycserére készülnek.

 

  hirdetes_300x300   

Elgondolásuk lényege, hogy ugyanazok a küldöttek, akik 4 éve megválasztották Menyhárt Józsefet országos elnöknek, Őry Pétert pedig az Országos Tanács elnökének, fordított felállásban most ismét pozícióba ültethetik őket. Menyhártot például annak ellenére, hogy három vereségbe vezette az MKP-t, a február választási kudarc után is felvette a havi 3 ezer eurós fizetését, ingyen használta a szolgálati gépkocsit, feleségéből, Matus Évából pedig járási elöljárót szeretett volna.

 

Körkép.sk exkluzív: Újabb politikai klientelizmus az MKP-ban! Menyhárt József saját feleségének keres állami munkát

 

Új választás helyett a régiek megerősítése

 

Értsd, nem újonnan megválasztott kongresszusi küldöttek, – ahogy az általában lenni szokott,- dönthetnek majd az MKP jövőjéről, hanem a régiek. Legalábbis erről beszélt Őry Péter a párt eurómilliókkal kitömött csicskamédiájában. A műsor felvételét egyébként öt és fél nap alatt alig 171-en tekintették csak meg. A Körképen várhatóan fél óra alatt fogják ennyien elolvasni ezt a cikket.

 

Mit mond az Alapszabály a kongresszusi küldöttek megválasztásáról?

 

„A kongresszusnak a járási konferenciák által delegált, szavazati joggal rendelkező résztvevőit a járási konferenciák választják meg úgy, hogy az illetékes járásból származó országos elnökségi tag és a járási elnök tisztségéből adódóan szavazati joggal rendelkezik a járási kulcs terhére. A járási konferenciákat érintő delegálási kulcsot az Országos Tanács határozza meg.”

 

Mit mond ezzel szemben Őry?

 

„Július 4-ig lezajlanak a járási konferenciák. Ők megerősítik azokat a küldötteket, akik négy évvel ezelőtt is jelöltek voltak. Illetve, ha van valahol pótlás, távozás, elhalálozás, vagy nincs póttag, akkor ezeket feltöltik. Erről kellene szavazni, így nyer megerősítést a küldötteknek a jegyzéke.“

 

Azaz, OT-elnökként a saját megválasztását előkészítő Őry Péter nem új küldöttekről beszél, hanem a négy évvel ezelőtti személyek megerősítéséről. Rajtuk kívül csak pótlás, pótjelölt jöhet számításba, ami így vélhetően alapszabály ellenes.

 

Megújulás helyett ismét hatalomátmentés lehet az eredmény

 

Az MKP-ban egyébként évek óta bevett folyamat a megválasztott küldöttek, jelöltek sorrendjével való manipuláció. Gyakran előfordul, hogy az aktuális vezetésnek nem megfelelő MKP-tagok póttagként a rendes tagok kiesése ellenére sem kapnak meghívást a járási elnökség, járási konferencia, Országos Tanács, stb. üléseire.

 

Megéri az MKP politikusának lenni. Ennyit keresett egy év alatt Menyhárt József és a többiek

 

A járási konferenciák alapján meghatározott sorrend sincs mindig betartva. Példa erre a Dunaszerdahelyi járás (Menyhárt és Őry lakhelye), ahol a legutóbbi megyei választások során épp Őry Péter visszalépésével nem a lista sorrendje lett betartva. Így lett végül a listán hátrább szereplő, nem sok vizet zavaró Soóky Mariánból Nagyszombat megyei képviselő.

 

A Dunaszerdahelyi járás konferenciájára, ahol majd a négy évvel ezelőtti kongresszusi küldöttek megerősítéséről szavazhatnak, csütörtökön 16.30 órakor kerül sor.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

“Pártigazgató” helyett pártszóvivő – Elnökváltás az MKP komáromi helyi szervezetében

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.