Nyitókép: reprofoto (Facebook-live)

 

Frissítve: 15.57 „Az emberek a 30-35 fokos melegben nem akarnak otthon, karanténban ülni. A DAC meccsen történtek lángra lobbanthatják a tüzet”

 

– fogalmazott Igor Matovič mai sajtótájékoztatóján.

 

A kormányfő ezzel azt kritizálta, hogy a szervezők nem biztosították és nem felügyelték, hogy a tegnapi rangadóra kilátogatott több mint 6 ezer ember a sakktáblának megfelelően üljön, betartva a biztonságos távolságot egymástól.

 hirdetes_300x300  

 

Az országos tisztifőorvos szerint sajnálatos ami történt, egyben új intézkedések bevezetését helyezte kilátásba.

 

„Amikor megszüntettük a szigorításokat, nem feltételeztük, hogy az emberek ilyen fegyelmezetlenek lesznek”

 

– mondta.  A tömegrendezvények esetében keresik a megoldást azok biztonságos megrendezésére

 

Több ország járványügyi besorolása is megváltozott

 

Bulgária és Montenegró kiesett a kockázatmentes országok listájáról. Ugyanakkor felkerült a biztonságos országok listájára Hollandia, Belgium, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Írország, Japán, Ausztrália,Új Zélan, Kína és Dél Korea.

 

A kormányfő hangsúlyozta, hogy továbbra sem javasolt a külföldi utazás, országon belül beltérben pedig továbbra is kötelező a szájmaszk viselése.

 

Itthon is egyre több a fertőzött

 

A főepidemiológus szerint Szlovákiában ismét növekszik a vírusfertőzöttek száma

 

Júniusban Szlovákiában 130 új személlyel emelkedett a vírusfertőzöttek száma, közülük 63 külföldről jött haza. A 63-ból 42 kockázatosnak minősített országban volt, 14-14 új fertőzött érkezett Ukrajnából és Nagy-Britanniából. Mindkettő kockázatos ország.

 

A szakember arra kérte az embereket, hogy a kockázatosnak minősített országokból érkezők kötelesek negatív koronavírus-tesztet felmutatni, és öt napos karanténba vonulni.

 

Nem létezik teljesen biztonságos ország

 

„Csehországból is sok új fertőzött érkezett, és Romániából is. Nagyon óvatosnak kell lennünk a külföldi utazásaink során. Az emberek külföldről hazaérkezve sajnos hazudnak, és elhallgatják, hogy kockázatos országból érkeznek”

 

– mutatott rá Matovič.

 

Új szabályok jöhetnek

 

A mai egyeztetést követően fennáll a lehetősége annak, hogy kötelező otthoni karantént vezetnek be minden külföldről hazaérkező számára azzal, hogy az ötödik napon az állam fizetné a koronavírus tesztet.

 

Több koronavírussal fertőzött beteg állapota kritikus, jelentette be Pavol Jarčuška, a Szlovák Infektológiai Társaság elnöke.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.