Nyitókép: sport.aktuality.sk

 

A DAC dunaszerdahelyi futballcsapat vezetősége pénteken közzétette állásfoglalását a Fortuna Liga szerdai mérkőzésével kapcsolatban, melyben kijelentette, hogy a futball a társadalmi élet egyik fontos része.

 

Igor Matovič kormányfő tegnapi sajtótájékoztatóján azért illette kritikával a szerdai mérkőzést, mert a szervezők nem biztosították és nem felügyelték, hogy a rangadóra kilátogatott több mint 6 ezer ember a sakktáblaszerű ülésrendnek megfelelően üljön, betartva a biztonságos távolságot egymástól.

 

 hirdetes_810x300  

Koronavírus-járvány: Matovič kritizálta a DAC-Slovanon történteket. A fegyelmezettségen áll vagy bukik a járvány 2. hulláma

 

A szerdai focimeccsre való reakcióként július 6-tól, azaz hétfőtől megváltoznak a tömegrendezvényre vonatkozó szabályok, így a sakktáblaszerű ülésrend helyett újonnan minden második sorban lehet majd helyet foglalni.

 

A dunaszerdahelyi futballklub állítása szerint az előírásokon felül is rengeteg óvintézkedést vezettek be, de véleményük szerint az élet nem állhat meg a vírus miatt.

 

Alább a DAC 1904 Dunaszerdahely futballklub álláspontja olvasható.

 

Boldogok vagyunk, amiért Szlovákiában ismét igazi nézői kulissza előtt futballozhatunk. Szerda este a stadionunkban zajlott a Fortuna Liga egyik mérkőzése, amely során a labdarúgás a teljes szépségében tündökölt, amit minden jelenlévő átérzett és el is ismert. Hosszú idő után a nézők ismét kiváló futballt láthattak, remek hangulattal fűszerezve. Minden résztvevő boldogan távozott, amiért végre ismét közösen élvezhettünk ki egy futballmérkőzést.

 

Semmi esetre sem szeretnénk, ha bárki is megfertőződne a mérkőzéseken. Viszont azt is tudatosítani kell, hogy ezt csak nagyon nehezen lehet elkerülni. Amíg a vírus köztünk lesz, ezt nem tudjuk megakadályozni. A határok megnyitásával a vírus visszatérésének kockázata ismét megnőtt.

 

Figyelemmel kísérjük a világban zajló történéseket és azt látjuk, hogy néhány országban a futballmérkőzéseknek is köszönhetően ismét felbukkant a vírus. A negatív eseteken kívül azonban pozitívak is léteznek. Ilyen például Magyarország, ahol megszorítások nélkül zajlanak a találkozók, teltház és ötszámjegynyi szurkoló előtt, miközben semmilyen probléma sem származott ebből.

 

Klubunk a DAC-Slovan összecsapás előtt számos intézkedést vezetett be, amelyek közül több is meghaladta az erre vonatkozó ajánlásokat és a Ligás Klubok Uniója Kézikönyvében leírtakat. Létrehoztunk egy saját, az utasításokat tartalmazó videófelvételt, a stadionban plakátokat helyeztünk ki, minden lépésen megtalálhatók voltak a fertőtlenítő eszközök, a belső helyiségekben figyelmeztettük a látogatókat a szájmaszk viselésének kötelességére stb. Az óvintézkedéseket minden elérhető kommunikációs csatornán (elektronikus, nyomtatott) és magában a stadionban (bemondó, kijelző) is ismételten közvetítettük a szurkolók felé, az esemény előtt és alatt egyaránt.

 

Amennyiben úgy tekintünk egy futballmérkőzésre, mint egy olyan helyre, ahol magasabb a fertőzés terjedésének a kockázata, arra is rá kell mutatnunk, hogy legalább ennyire veszélyesek a strandok, színházak, bárok vagy a vendéglátóipari egységek, hogy csak néhány példát említsünk. Az életnek azonban mennie kell tovább, amelyben a futball ugyanolyan fontos szerepet tölt be, mint az említett intézmények.

 

Körkép.sk/dac1904.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!