Nyitókép forrása: Aktuality.sk

 

Csütörtökön fog dönteni a Legfelsőbb Bíróság Norbert Bödör nyitrai oligarcha és Peter Kuba korábbi tisztségviselő szabadlábra helyezéséről. Kuba esetében a Speciális Büntetőbíróság előzetest rendelt el, ám Bödört szabadon engedte.

 

A két férfit a Dobytkár („Állattenyésztő”) korrupciós ügy kapcsán tartóztatta le a rendőrség, a gyanú szerint legalább 10,4 millió eurónyi kenőpénz cserélt gazdát, és a lánc végén a Marián Kočnerrel szoros kapcsolatban álló Bödör állhatott. Az ügyész Bödör esetében fellebbezett az elsőrendű bíróság határozata ellen, így a Legfelsőbb Bírósághoz kerül az ügy. Kuba esetében a védőügyvéd fellebbezett az előzetes letartóztatás ellen.

 

Az ügyész szerint mindkét gyanúsított esetében fennáll a lehetősége, hogy befolyásolni próbálják majd a tanúkat, beavatkoznak a nyomozásba. Hivatalosan a vád bűncselekményből származó bevételek legalizációjának különösen súlyos bűntette.

 hirdetes_400x285  

 

A Dobytkár az elmúlt időszak egyik legnagyobb horderejű korrupciós ügye, amelyben a II. és III. Fico-kormányok idején kinevezett tisztviselők és pártok mecénásai játsszák a főszerepet. A milliárdos uniós forrásokat kezelő Agrárkifizető Ügynökséget érintő, visszaosztásra épülő korrupciós rendszer kapcsán a rendőrség korábban már letartóztatta a PPA korábbi vezetőjét, Juraj Kožuchot, valamit Martin Kvietiket, aki az SNS mögött álló Slavia Capital csoport tagja.

 

Norbert Bödör az ország legnagyobb SBS-vállalatát működtető Miroslav Bödör oligarcha fia, és a Kuciak-gyilkosság feltételezett megrendelőjének, Marián Kočnernek a közeli ismerőse. Bödört Smerhez közel álló oligarchaként tartják számon.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!