Nyitókép forrása: cas.sk

 

A Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) megszüntette a Szoroskői-alagút megépítését is tartalmazó R2-es szakasz közbeszerzési eljárását. A lépést azzal indokolta, hogy hiányoztak a projekthez az építési engedélyek, és több mint ezer kérvény érkezett a tender dokumentációjának megmagyarázása végett.

 

Az NDS szerint a projekt a jelenlegi formájában kivitelezhetetlen, minimum az építési engedélyek hiánya miatt. Az 1052 darab kérvény pedig hibák és pontatlanságok sorára hívták fel a figyelmet a projektdokumentációban.

 

Az NDS azonban indoklásként megemlíti az Árért Értéket agytröszt elemzését is, amely „társadalmilag nem megtérülő projektnek” bélyegezte a szoroskői szakaszt, részben a viszonylag kevésbé intenzív forgalom, részben a karszton keresztüli alagútépítés környezeti veszélyei, no meg a gondatlanul előkészített projektdokumentáció miatt.

 hirdetes_300x300  

 

A szakértők azt is felrótták a projektnek, hogy nem kellő mértékű a teherforgalom a térségben. Ez az érv azonban egy önbeteljesítő állítás: a leszakadó régiókban működő infrastruktúra nélkül nem fog megnőni a beruházások száma, anélkül pedig nem emelkedhet a teherforgalom. Másképp megvilágítva: sokkal drágább egy üzem fenntartása, ha a kamionos nyersanyagellátás pontossága a pocsék utak miatt nem garantált. Egyszerűen azért, mert tekintélyes mennyiségű alkatrészt/nyersanyagot kell felhalmozni, amiben folyamatosan „áll a pénz”.

Nem véletlen, hogy az autógyárak Just In Time módszert alkalmaznak: folyamatosan érkeznek a kamionok, épp csak annyi alkatrész van a gyárban, ami abban a pillanatban el is fogy. Ezért a kamionok brutális nagyságú kötbért fizethetnek a legkisebb késésért. Lehet-e így csodálkozni azon, hogy egy autógyár sem akart Nyitránál keletebbre üzemet létrehozni..?

 

A Rozsnyó-Szádalmás közti 14,1 kilométeres szakaszon a szoroskői alagút 4,3 kilométert tett volna ki. A kudarcba fulladt tendert még az előző közlekedési miniszter, Érsek Árpád (Most-Híd) idején írták ki.

 

Már korábban is felmerült annak lehetősége, hogy a szakasz megvalósítását lefújják. Többek között azért is, mert nem lehet uniós pénzekből finanszírozni.

 

Az NDS hivatalos álláspontja sokat sejtet Szoroskő jövőjéről is:

 

„A jövőben a vonatkozó törvényekkel és az össztársadalmi prioritásokkal összhangban kerülhet meghirdetésre közbeszerzés az R2 Rozsnyó-Szádalmás közti szakaszára”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!