Nyitókép forrása: ta3.com

 

A második hullám lehetősége miatt a következő napokba valószínűleg szigorúbb korlátozó intézkedéseket is bevezetnek, kemény intézkedésekre azonban legfeljebb jövő héten kerülhet sor.

 

A ma nyilvánosságra hozott járványügyi statisztika szerint szerdán 53 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A napi új fertőzöttek számának meredek emelkedésére reagálva Igor Matovič kormányfő Facebok-bejegyzésben reagált, jelezve, hogy „az emberek felelősségérzetében bízni már nem elegendő”.

 

Ma délután össze is ült a válságstáb, a tárgyalásuk után pedig Matovič kormányfő, Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter és Ján Mikas tiszti főorvos közös sajtótájékoztatót tartott.

 hirdetes_300x300  

 

„Szlovákia a nyitott Európa része, az egyetlen fegyver, amink van a járvány ellen, az mindannyiunk felelőssége”

 

fogalmazott akormányfő. Kijelentette, hogy hétfőre összehívták a szakértők tanácsát és rendkívüli kormányülésre is sor kerül, hogy gyorsított eljárásban fogadjon el törvényt a külföldről hazautazókra vonatkozóan.

 

A tervezett jogszabály értelmében a piros zónás országból hazaérkező egyén kapna egy SMS-t, amelyben a hatóságok felszólítják, hogy vegye fel a kapcsolatot a közegészségügyi hivatallal, vonuljon karanténba, majd öt nappal később ingyenes PCR tesztnek vesse magát alá (a PCR teszt az orrból és torokból vett mintán alapuló, nagy pontosságú teszt, az új esetek megállapításánál is ezeket használják).

 

Hétfőn derül majd ki, hogy újra bevezetik-e a kötelező maszkviselést.

 

Ján Mikas tiszti főorvos szerint a legutóbbi fertőzötteket három csoportba lehet sorolni:

 

  1. behurcolt esetek;
  2. közvetlen családi kapcsolatok miatti esetek;
  3. elszórt esetek, amelyeket azonban a járványügy figyelemmel kísér.

 

Mikas felszólította a lakosságot, hogy tartózkodjanak a nagy családi összejövetelektől és közös programoktól.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.