Hermina
  • HUF: 344.36
  • USD: 1.18
  • 21 °C
  • 30 °C
Belföld

Matovič-Bukovszky-találkozó: Kisebbségügyi minisztérium jöhet létre

A találkozón elhangzott, hogy Szlovákiának kisebbségi törvényre van szüksége, amely szabályozná a kisebbségi jogokat...

Nyitókép: körkép-montázs/teraz.sk, cas.sk

 

Szerdán közös találkozón vett részt Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő és Bukovszky László (Most-Híd) kisebbségügyi kormánybiztos.

 

Hirdetés(x)

A találkozó után Bukovszky közösségi oldalán számolt be a találkozó részleteiről. Elmondása szerint a kormányfővel megállapodásra jutottak arról, hogy Szlovákiának kisebbségi törvényre van szüksége, amely szabályozná a kisebbségi jogok intézményes garanciáit is. Erre a célra – ahogy azt a kormányprogram is tartalmazza – új hivatalt, vagy egy kisebbségügyi minisztériumot kell létrehozni.

 

Bukovszky elmondása szerint konstruktív vitát folytattak a kormánybiztosi kompetenciáiról, valamint a kormány törvényalkotási szándékairól, azt azonban egyelőre még nem tudta megmondani, hogy a Matovič-kormány meghagyja-e őt funkciójában.

 

Íme a szlovák kormányprogram először magyarul. Már olvasható, letölthető a Körkép.sk-ról

 

Mint ismert, Bukovszky a Smer-SNS-Most-Híd-kormányzás alatt lett kisebbségügyi kormánybiztos a vegyespárt javaslatára. Miután Ravasz Ábel (szintén Most-Híd) romaügyi kormánybiztost az új kormány kinevezését követő napokban menesztették, így láthatóan maga Bukovszky is számít az elbocsájtásra.

 

A kormánybiztos közlése szerint a miniszterelnökkel szót ejtettek a közelgő népszámlálásról is, amely a kisebbségek számára nagy jelentőséggel bír.

 

“A miniszterelnök úrnak ezzel kapcsolatban javasoltam, hogy a népszámlálás előtt küldjön pozitív jelet a kisebbségeknek arról, hogy Szlovákia toleráns ország, ahol a kisebbségeknek nem kell félniük felvállalni identitásukat.”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2020. Júl. 10. 16:22

A benesi dekretum nincs alkalmazva megis felunk valalni magyarsagunkat hogy is van ez megis csak meg vagyunk kulonboztetve.Ne papulaljon senki hogy ez igy jo .At kell dolgozni mindenkepen azt a franya dekretumot.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket