Nyitókép forrása: dnes24.sk

 

Alig pár héttel azután, hogy törölték a Csallóközön keresztül vezető olajvezeték tervét, a környezetvédelmi tárca felvetette a pozsonyi Slovnaft finomító átköltöztetését.

 

Az Aktuality.sk cikke szerint  Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszter és Anna Zemanová (SaS-es frakcióvezető) szerint a mostani választási ciklusban ismét meg kell nyitni a vitát a Slovnaft finomítójának átköltöztetéséről egy olyan helyre, ahol nem veszélyezteti a csallóközi vízkészletet.

 

Nem feltétlenül kell a jelenlegitől távol eső helyre gondolni, a főváros közelségében is vannak helyek, amelyek nincsenek közvetlen kapcsolatban a Csallóköz felszín alatti vizeivel. Budaj egyelőre nagyon óvatosan fogalmaz a témával kapcsolatban, szavaiból azt olvasni ki, hogy Pozsony továbbra is prioritás a lehetséges helyszínek között.

 hirdetes_300x300  

 

Anna Zemanová, aki már Pozsony megyei képviselőként is kardoskodott a finomító elköltöztetéséért azzal érvel, hogy számos olyan hely van Szlovákiában, amelynek geológiai adottságai jobban megfelelnek egy ilyen üzemnek.

 

Már a nyolcvanas években is téma volt

 

A Slovnaft elköltöztetése már a nyolcvanas években is felmerült. Az ötlet először a Bratislav/nahlas környezetvédelmi kiadványban jelent meg 1987-ben. A lap egyik szerkesztője Budaj volt. A finomító akkor a főváros legnagyobb környezetszennyezője volt.

 

Budaj az elköltöztetés lehetőségét valószínűleg felveti majd a Slovnaft vezetőivel folytatott találkozója során, amelynek azonban központi témája az elektromobilitás miatti hazai és európai piaci átrendeződések és az üzemanyagfogyasztás jövője lesz.

 

A Slovnaft láthatóan nem örült annak, hogy a politikusok beavatták ötletelésükbe a nyilvánosságot. A cég arra hivatkozik, hogy mivel tőzsdére bevezetett vállalatról van szó, a politikusok meggondolatlan kijelentései anyagi kárt is okozhatnak számukra.

 

Csallóközi kőolajvezeték: A gazdasági minisztérium sem akarja már a projektet

 

Valószínűbb azonban, hogy az elköltözés puszta ténye újra mozgósíthatja a konkurenseket. A finomítók piacán ugyanis kíméletlen vállalati háborúk zajlanak – emlékezzünk csak vissza az OMV és a MOL harcára.

 

A Slovnaftnak abban igaza van, hogy a külföldi befektetőkben bizonytalanságot kelthet egy ilyen téma felvetése – lám, az európai környezetvédelmi felfogás újabb költséges és nem igazán szükségszerű beruházásra kényszeríthet egy nagyvállalatot.

 

Budaj és Zemanová egyébként nem is csinálnak titkot abból, hogy a kormányban szeretnék elérni, hogy jelzést küldjenek az ágazatnak: a főváros környéki petrolkémiai üzem túl van a zeniten. Példaként említik azt, hogy meghiúsult a Csallóközön keresztül vezető kőolajvezeték projektje. Ennek hátterében viszont inkább az áll, hogy egy másik, adriai korridor újraindulásával a projekt elvesztette európai jelentőségét – ráadásul a vezeték megépülése a konkurens ÖMV-nek több hasznot jelentett volna, mint a Slovnaftnak.

 

A rendszerváltás előtt már voltak javaslatok

 

Abban az esetben, ha a kormány hivatalosan is megkezdi a tárgyalásokat a finomító elköltöztetéséről, jó előre meg kell majd állapodni a lehetséges helyszínekről. Budaj szerint valószínűleg az üzem a jelenleginek keletebbre kapna új otthont a Barátság kőolajvezeték vonalától függően.

 

A rendszerváltás előtt az egyik ilyen szóba kerülő helyszín Nyitrától délre lett volna, ahol nem áteresztő geológiai rétegek húzódnak a felszín alatt. A politikusok szerint ráadásul egy ilyen átköltöztetéses projekthez a szükséges forrásokat is elő tudnák teremteni – uniós pályázatok útján.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.