Nyitókép forrása: Facebook.com/Zuzana Čaputová

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő pénteken az elnöki palotában fogadta Szlovákia EP-képviselőit, ahol az uniós források elosztásáról tárgyalt. A dolog érdekessége, hogy egy olyan csomagról beszélt kész tényként az államfő, amelynek formájáról és az elosztásáról még közel sincs konszenzus a tagállamok között. Ráadásul nem az Európai Parlament, hanem a tagállamokból álló Európai Tanács illetékes. A kormány felé megfogalmazott felszólítás pedig lényegében egy burkolt üzenet a Matovič-kormánynak: fogadja el a Brüsszel által felkínált alkut a V4 ellenében.

 

Čaputová a tegnapi találkozón felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia azon országok közé tartozik, amelyek a legkevésbé hatékonyan merítették az uniós forrásokat (az EU legrosszabbjaihoz tartozva 57 százalékos a merítési rátánk – a szerk. megj.).

 

Ami történt…

 hirdetes_400x285  

 

Az államfő pénteken az elnöki palotában azokkal az európai parlamenti képviselőkkel találkozott, akik aláírták a „Szlovákia történelmi lehetőség előtt áll” nevű kezdeményezést. A találkozó témája az uniós gazdaságmentő-csomag és a következő 2021-27-es költségvetési időszak pénzügyi kerete.

 

Az államfő szerint a szlovák kormány feladata az lenne, hogy október végéig lefektesse a prioritásokat és a reformok tervezetét arra az Új Generáció néven emlegetett 750 milliárdos uniós keret merítésére, amelyből Szlovákia a legutóbb elhangzott javaslat szerint 8 milliárdot kaphatna.

 

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy időt vesztegessünk, mert még egy ilyen esélyünk a következő években már nem lesz.”

 

mondta a 2019-ben a balliberális Progresívne Slovensko színeiben megválasztott államfő, majd hozzátette, hogy a prioritások között olyan területek szerepelnek, mint a klímaváltozás, kutatás és fejlesztés, oktatásfejlesztés, egészségügyi és szociális projektek támogatása és a múltból örökölt környezeti problémák (pl. gazdátlan veszélyeshulladék-lerakatok – a szerk.) felszámolása.

 

Az államfő végül kimondta azt a kulcsmondatot, amely megadta a lényegét a pénteki találkozónak:

 

„A jövőre való tekintettel a legfontosabb, hogy még kiszámíthatóbbak legyünk (a nyugati mag-Európa országai számára – a szerk.) és értékalapú szövetségeseket keressünk szerte az EU-ban és a V4-en kívül”

 

…és ami mögötte van

 

A teljes képhez tudni kell, hogy a tagállamok még csak a gazdaságmentő csomag körüli vita elején járnak.

 

Az Európai Tanács elnöke által előterjesztett első javaslat értelmében Szlovákia valóban tekintélyes, nyolcmilliárd eurós keretet kapna (amelynek fele vissza nem térítendő támogatás, másik fele kedvezményes kölcsön), és hasonlóan jól járna Lengyelország, amely az uniós tagállamok listáján a harmadik legjobb „mézesmadzagot” kapta.

 

Csehország és Magyarország azonban nem. A Szlovákiánál kétszer nagyobb országok nagyjából akkora keretet kapnának csak, mint Szlovákia, ráadásul Magyarország a feltételek összeállításának egyik nagy vesztese lenne. Elég nehezen félreérthető, hogy Brüsszel éket verne a Visegrádi országok közé. Szlovákia és Lengyelország partnereire való tekintettel megőrizte a visegrádiak egységét, és nemet mondtak a jelenlegi tervekre.

 

A pénzcsomag elosztása és feltételei kapcsán ráadásul nem csak a V4-ek, de a Fukar Négyek is (Ausztria, Svédország, Hollandia, Dánia) is nemtetszésének adott hangot, így a vita még koránt sincs lezárva, de a Szlovákia előtt elhúzott mézesmadzag sem garantált.

 

Čaputová a pénteki találkozóval kvázi azt üzente a szlovák kormánynak, hogy ejtse pofára visegrádi partnereit, fogadja el a 8 milliárdos keretet és a Visegrádi Négyek helyett nyugatabbra keressen szövetségeseket.

 

Érdemes azt is kiemelni, hogy Čaputová a döntésben lényegében szerepet nem játszó Európai Parlament képviselőivel tárgyalt, így a találkozónak gyakorlati haszna nincs, politikai célokra azonban nagyszerűen felhasználható: egyrészt azt a hatást kelti, mintha a Matovič-kormány mulasztásból nem akarná elfogadni az EU nagylelkű ajánlatát, másrészt növeli az Európai Parlament látszólagos súlyát az ügyben. Az EP ugyanis egy ideje több hatáskört és beleszólást követel magának az EU ügyeiben az Európai Tanács rovására – hogy az Európai Egyesült Államok elképzelésének központi erőterévé lépjen elő…

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Uniós pénzügyi vita: Brüsszel megpróbálta szétzilálni a V4 egységét

 

Döntött az EP: elfogadták az uniós közúti szállítási ágazat reformját célzó új szabályokat

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.