Laura, Alida
 • HUF: 355.71
 • USD: 1.19
 • 21 °C
 • 33 °C
Belföld

Az államfő az uniós mézesmadzag elfogadására szólította fel a kormányt

Alig burkolt üzenet a Matovič-kormánynak, hogy rúgja fel a V4 szövetségét...

Nyitókép forrása: Facebook.com/Zuzana Čaputová

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő pénteken az elnöki palotában fogadta Szlovákia EP-képviselőit, ahol az uniós források elosztásáról tárgyalt. A dolog érdekessége, hogy egy olyan csomagról beszélt kész tényként az államfő, amelynek formájáról és az elosztásáról még közel sincs konszenzus a tagállamok között. Ráadásul nem az Európai Parlament, hanem a tagállamokból álló Európai Tanács illetékes. A kormány felé megfogalmazott felszólítás pedig lényegében egy burkolt üzenet a Matovič-kormánynak: fogadja el a Brüsszel által felkínált alkut a V4 ellenében.

 

Čaputová a tegnapi találkozón felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia azon országok közé tartozik, amelyek a legkevésbé hatékonyan merítették az uniós forrásokat (az EU legrosszabbjaihoz tartozva 57 százalékos a merítési rátánk – a szerk. megj.).

 

Ami történt…

 

Az államfő pénteken az elnöki palotában azokkal az európai parlamenti képviselőkkel találkozott, akik aláírták a „Szlovákia történelmi lehetőség előtt áll” nevű kezdeményezést. A találkozó témája az uniós gazdaságmentő-csomag és a következő 2021-27-es költségvetési időszak pénzügyi kerete.

 

Az államfő szerint a szlovák kormány feladata az lenne, hogy október végéig lefektesse a prioritásokat és a reformok tervezetét arra az Új Generáció néven emlegetett 750 milliárdos uniós keret merítésére, amelyből Szlovákia a legutóbb elhangzott javaslat szerint 8 milliárdot kaphatna.

 

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy időt vesztegessünk, mert még egy ilyen esélyünk a következő években már nem lesz.”

 

mondta a 2019-ben a balliberális Progresívne Slovensko színeiben megválasztott államfő, majd hozzátette, hogy a prioritások között olyan területek szerepelnek, mint a klímaváltozás, kutatás és fejlesztés, oktatásfejlesztés, egészségügyi és szociális projektek támogatása és a múltból örökölt környezeti problémák (pl. gazdátlan veszélyeshulladék-lerakatok – a szerk.) felszámolása.

 

Az államfő végül kimondta azt a kulcsmondatot, amely megadta a lényegét a pénteki találkozónak:

 

„A jövőre való tekintettel a legfontosabb, hogy még kiszámíthatóbbak legyünk (a nyugati mag-Európa országai számára – a szerk.) és értékalapú szövetségeseket keressünk szerte az EU-ban és a V4-en kívül”

 

…és ami mögötte van

 

A teljes képhez tudni kell, hogy a tagállamok még csak a gazdaságmentő csomag körüli vita elején járnak.

 

Az Európai Tanács elnöke által előterjesztett első javaslat értelmében Szlovákia valóban tekintélyes, nyolcmilliárd eurós keretet kapna (amelynek fele vissza nem térítendő támogatás, másik fele kedvezményes kölcsön), és hasonlóan jól járna Lengyelország, amely az uniós tagállamok listáján a harmadik legjobb „mézesmadzagot” kapta.

 

Csehország és Magyarország azonban nem. A Szlovákiánál kétszer nagyobb országok nagyjából akkora keretet kapnának csak, mint Szlovákia, ráadásul Magyarország a feltételek összeállításának egyik nagy vesztese lenne. Elég nehezen félreérthető, hogy Brüsszel éket verne a Visegrádi országok közé. Szlovákia és Lengyelország partnereire való tekintettel megőrizte a visegrádiak egységét, és nemet mondtak a jelenlegi tervekre.

 

A pénzcsomag elosztása és feltételei kapcsán ráadásul nem csak a V4-ek, de a Fukar Négyek is (Ausztria, Svédország, Hollandia, Dánia) is nemtetszésének adott hangot, így a vita még koránt sincs lezárva, de a Szlovákia előtt elhúzott mézesmadzag sem garantált.

 

Čaputová a pénteki találkozóval kvázi azt üzente a szlovák kormánynak, hogy ejtse pofára visegrádi partnereit, fogadja el a 8 milliárdos keretet és a Visegrádi Négyek helyett nyugatabbra keressen szövetségeseket.

 

Érdemes azt is kiemelni, hogy Čaputová a döntésben lényegében szerepet nem játszó Európai Parlament képviselőivel tárgyalt, így a találkozónak gyakorlati haszna nincs, politikai célokra azonban nagyszerűen felhasználható: egyrészt azt a hatást kelti, mintha a Matovič-kormány mulasztásból nem akarná elfogadni az EU nagylelkű ajánlatát, másrészt növeli az Európai Parlament látszólagos súlyát az ügyben. Az EP ugyanis egy ideje több hatáskört és beleszólást követel magának az EU ügyeiben az Európai Tanács rovására – hogy az Európai Egyesült Államok elképzelésének központi erőterévé lépjen elő…

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Uniós pénzügyi vita: Brüsszel megpróbálta szétzilálni a V4 egységét

 

Döntött az EP: elfogadták az uniós közúti szállítási ágazat reformját célzó új szabályokat

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Ölvedi Balázs
2020. Júl. 11. 16:13

Az Elnök Asszonynak tökéletesen igaza van. Az országnak az EU vezető államaival kell együttműködni a lehető legszorosabban. Már csak szért is mert az € zónába tartozik Szlovákia, még a V4- többi tagja hajlandóságot sem mutat , hogy bevezetné azt.A V4 egy sóhivatal ahol az EU - t bomlasztó, egy minden tekintetben sereghajtó ország vezetője akar diktálni. Az EU- t erősíteni és nem fragmentálni kell.

Dr. Ungverjaland
2020. Júl. 11. 18:33

Debil dilemma. Bolhacirkusz. Díszribanc.

  Sándor Tamás
  2020. Júl. 11. 19:59

  Szégyellje magát! Egy hölgyről beszél! Gondoljon az édesanyjára, vagy ha van a feleségére, kislányára! Nem lennének Önre büszkék.Olyan valakit illetett gyalázatos jelzővel akit a nép választott az egyik legmagasabb funkcióba. A felmérések szerint sóta is élvezi a polgárok többségének bizalmát. Alázattal, empátiával, tudással végzi a dolgát.Nem saját és a családtagjai, barátai zsebére gondolt amikor a véleményét kifejtette. Lehet az álláspontjával vitatkozni .Stílusát ismerve nem is venné rossz néven.De ilyen alpári stílusú emberek mint Ön még arra is méltatlonok, hogy a nevét kiejtsék.

Palánkay Imre
2020. Júl. 11. 21:11

A V4 egy sóhivatal. Orbán akar szövetségeseket az ostoba EU ellenes , bomlasztó, ruszkibarát politikájához.Ezért volt olyan baràti viszonyban Ficoval.Ezért kívánta a Smer győzelmét is.Szlovákia jövője, fejlődése az € övezet erős országaival való szövetség erősítésében rejlik és nem egy, a szövetségeseink elleni uszítóval való összegogásban.Olyan ember akar diktálni akinek sz országa minden statisztikai mutatóban s sor végén kullog az Unióbsn.Ja, egy dologban azért nem.Az az állami szintű korrupció.

Baka Zsolt
2020. Júl. 12. 10:00

Mi van? Itt mindenkinek elgurult a gyógyszer??? :)

Varga Antal
2020. Júl. 12. 10:02

A szlovák diplomácia nem olysn ostobs, hogy felüljön Orbán szekerére.

  Baka Zsolt
  2020. Júl. 12. 12:03

  Varga Tóni! Mond már el,milyen az Orbán szekere.... (?)...:)

   Varga Zsolt
   2020. Júl. 12. 14:35

   Uszít, kampányszerűen az EU, azaz a szövetségesei ellen. Az ország nemzetközi tekintélyét lenullázta. A V4-gyel is azért erőlködik, mert úgy véli hatékonyabban tudja akaratát érvényesíteni.Ő oktat ki mindenkit, miközben hazája statisztikai mutatói mindenben a legrosszabbak az EU tagállamai között. Nem véletlenül ápolt bensőséges viszonyt Ficoval sem. A szlovákiai kampánysorán is a Smer mellett kampányolt. Szlovákia biztos, hogy az Unió erős, meghatározó szerepet játszó államai mellé fog állni már csak az € miatt is és nem a 3 millió koldus országának emberét fogja követni. A csehekért se tegye a kezét Orbán a tűzbe!

   Varga Zsolt
   2020. Júl. 12. 14:51

   https://24.hu/kulfold/2019/10/01/magyar-fizetes-ber-eu-keves/ https://privatbankar.hu/cikkek/karrier/mutatjuk-mennyi-a-magyar-berek-vasarloerteke-az-eu-ban-283221.html Nem vagyok sem rokona , sem ismerőse az Antalnak. Tájékozódjon druszám, ha lehet ne csak az M1-ről.

B, Gy.
2020. Júl. 12. 15:11

Ha Europat ellepik a lotyorgo migransok Europa elvesziti azt az erteket amiert erdes most ide jonni.Orban az elszakadt magyarsagon szeretne segiteni de segiti a bajba jutott nepeket maradjanak otthon es epitseg sajat orszagukat mi ebben a rossz. Csak az EU bizonyos tagjai nem akarjak ezt megerteni.ezert na meg egy kis penzert tamadjak Magyarorszagot.Amiert migraciora kenyszerulnek emberek arrol is a dicso nyugat tehet tehat nincs mit okosksodniuk.A V4 ek jol teszik ha nem hagynak magukbol kiskutyat csinalni mert a EU nyugati resze semmibe vesz minket.Szlovakia viszont ugy nez ki a V4 ek leggyengebb lancszeme.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket