Nyitókép: Getty Images

 

Szlovákiában tavaly a 20 és 34 év közötti fiatalok ötöde nem tanult és nem is dolgozott. Az Eurostat legújabb adatai szerint a tavalyi évhez viszonyítva három fokot csúsztunk vissza a ranglétrán – hívta fel a figyelmet Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

 

Az ok: a gazdasági és pénzügyi válság

 

 hirdetes_400x285  

Az EU-n belül hat 20 és 34 év közötti fiatalból egy biztosan nem tanul és nem is dolgozik, ami összesen 15 millió fiatalt jelent.

 

 „A nem tanuló és nem is dolgozó fiatalokat illetően Szlovákia tavaly a harmadik helyen végzett Olaszország és Görögország után, ám egy év alatt három helyet süllyedt a ranglétrán. A felmérésben olyan fiatalokról van szó, akik nemcsak hogy nem járnak iskolába, de nem is dolgoznak és szakmai előkészítőn sem vesznek részt“

 

– magyarázta Buchláková.

 

Az elemző szerint az elmúlt évek rosszabbodó eredményeinek oka a gazdasági és pénzügyi válság, ami megnehezítette azoknak a fiataloknak a munkapiacon való érvényesülését, akinek nem volt ambíciójuk a továbbtanuláshoz.

 

A fiatalok egy része egyáltalán nem akar dolgozni

 

Az olasz fiataloknak a 28%-a nem tanul és nem is dolgozik, míg a görög fiataloknak a negyede. A legkevesebb nem tanuló és nem dolgozó fiatal Svédországban van (7%), utánuk következik Luxemburg (8%), Hollandia (8,5%) és Málta (9%).

 

 „Amennyiben összehasonlítjuk a nőket és a férfiakat, akkor kijelenthetjük, hogy Európában több (20%) olyan 20 és 34 év közötti nő van mint férfi (12%), aki nem dolgozik“

 

– állítja Buchláková.

 

A tavalyi évhez képest azoknak a fiataloknak a száma is megnőtt, akik egyáltalán nem szándékoznak dolgozni – az EU 27 tagországa közül a fiatalok mintegy 6%-a vélekedik így. Szlovákiában a fiatalok 11%-a egyáltalán nem akar sem tanulni, sem dolgozni.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.