Nyitókép: clarin.com

 

5 000 euróig róhatnak ki bírságot arra a személyre, aki a nem biztonságos (piros jelzésű) országból hazatérve nem tartja be a karantént. A büntetést az illetékes közegészségügyi hivatal fogja meghatározni. 

 

Mindez abból a törvényjavaslatból derül ki, amit a kormány a hétfői tárgyaláson hagyott jóvá, egyúttal gyorsított törvényalkotási eljárás kertén belül kívánja megtárgyalni.

 

 hirdetes_810x300  

A törvényjavaslat szerint az a személy fog elkövetni kihágást, aki a krízishelyzet idején nem fogja betartani az elrendelt óvintézkedéseket, és nem fog karanténba vonulni annak érdekében, hogy megakadályozza a vírus terjedését, illetve további emberek megfertőzését Szlovákiában. Ezért a kihágásért 5 000 euróig róható ki bírság.

 

Az új törvény egyúttal azt is lehetővé tenné, hogy a piros jelzésű országokból hazatérő személyeket, akiknek az országba való hazaérkezésükkor jelentkezniük kell az illetés közegészségügyi hivatalnál, utólag ellenőrizzék.

 

Több adatot dolgozhatnának fel a résztvevő beleegyezése nélkül

 

A törvényjavaslat célja továbbá az, hogy a mobilszolgáltató a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelkezésére bocsássa azoknak az ügyfeleknek a telefonszámát, akiknek azért küldtek SMS-t, mert veszélyes országban tartózkodtak.

 

Egyúttal az általános együttműködés keretében a mobilszolgáltatók az érintett szervek beleegyezés nélkül is névtelenített adatokat bocsátanának a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelkezésére. Mindez annyit jelent, hogy a mobilszolgáltató a résztvevő beleegyezése nélkül is feldolgozhat helymeghatározási adatokat, például a figyelmeztető SMS-ek kiküldésénél.

 

Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter szerint a Szlovák Közegészségügyi Hivatalnak a telefonszámokat a feldolgozás után azonnal törölnie kell, továbbá a parlament alkotmányjogi bizottságának egy jelentést kell leadnia arról, hogy miként járt el az adatokkal.

 

A törvényjavaslat továbbá azoknak az adatoknak a mennyiségét is módosítja, amelyeket a mobilszolgáltatók a résztvevők beleegyezés nélkül is feldolgozhatnak.

 

A telefonszámon kívül elengedhetetlen mértékben és időre néhány forgalmi adatot is feldolgozhatnak (pl. a résztvevő hálózati bejelentkezésének azonosítását egy meghatározott időben, a résztvevő adatainak helymeghatározását) az érintett résztvevő beleegyezés nélkül. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal ezeket az adatokat legfeljebb 60 napon keresztül gyűjtheti, tárolhatja és dolgozhatja fel.

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal megkaphatja azoknak a személyeknek a telefonszámát, akik veszélyes országban jártak

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal a mobilszolgáltatókkal közreműködve az üdvözlő SMS-en kívül arról is információt fog küldeni az illető személynek, hogy a hazaérkezésekor le kell magát teszteltetnie, illetve jelentkeznie kell az illetékes közegészségügyi hivatalnál.

 

Doležal elmondása szerint ezenfelül a Szlovák Közegészségügyi Hivatal felhatalmazást kap arra, hogy elkérje a mobilszolgáltatóktól azoknak a személyeknek a listáját, akik az ún. piros jelzésű, veszélyes országokban jártak, és Szlovákiába való visszatértükkor kérésre megkaphatják ezeknek a személyeknek a telefonszám-jegyzékét.

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal ezután ezt a jegyzéket összehasonlítja azoknak a személyeknek a listájával, akik hazatértük után jelentkeztek náluk. Az összehasonlítás után megkapják azoknak a személyeknek a telefonszámát, akik nem teljesítették a kötelezettségüket, és nem regisztráltak az illetékes közegészségügyi hivatalnál. A hivatal ezután felveszi a kapcsolatot az érintett személyekkel, és amennyiben nem fognak közreműködni, a telefonszámukat továbbítják az illetékes szerveknek, pontosabban a rendőrségnek.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!