Nyitókép forrása: sme.sk

 

Az év végén lejár Pozsony-Komárom közti vasútvonalon sárgavonatokat üzemeltető RegioJet szerződése az állammal, és jelenleg elég halvány az esélye, hogy hosszabbítást szerez a cseh gyökerű vállalat.

 

A RegioJet még Ján Figeľ (KDH) közlekedési miniszter idején, tíz évvel ezelőtt szerezte meg a jogot a csallóközi vasúti járat üzemeltetésére. A céget a miniszter közvetlenül bízta meg, nem versenypályázat keretében, ám a döntés ennek ellenére eredményekkel társult. Az évi 800 ezer utast a RegioJet az elmúlt évtizedben megötszörözte. Olyannyira sikeres lett, hogy egy ideje kapacitásproblémákkal küzd.

 

A szerződés azonban hamarosan lejár, és a közvetlen kiválasztás helyett nyílt korábban a minisztérium versenypályázatot hirdetett. Az azonban fiaskóval végződött a rövid határidők és a rosszul felállított feltételrendszer miatt. Mindettől függetlenül a jól működő, nagy lehetőségekkel kecsegtető déli vasútvonal iránt nagy az érdeklődés: öten is bejelentkeztek az üzemeltetési jogokért.

 hirdetes_810x300  

 

A Hospodárske Noviny közlése szerint az új versenypályázatot még nem írtak ki, és az idő szűkösségére való tekintettel két éves szerződéshosszabbítást ajánlottak fel a RegioJetnek. A cseh vasúttársaság ezt azonban kénytelen volt elutasítani.

 

Mivel új, színvonalas mozdonyait és szerelvényeit csak bérli, és két éves futamidőre nem tudja őket bérbe venni, ezért tíz éves szerződést követelt a közlekedési tárcától. Ellenkező esetben csak a régi, nem klimatizált mozdonyokat és szerelvényeket állíthatta volna hadrendbe a déli vonalon.

 

Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter azonban a Regiojet követelését csípőből elutasította, és más vasúti személyszállítással foglalkozó cégeket keresett meg, köztük a cseh České dráhyt és az osztrák Österreichische Bundesbahnent. Rajtuk kívül a szlovákiai Leo Express, az Arriva és a Szlovák Vasúttársaság is játékba kerülhet.

 

Vannak azonban olyan vélemények, miszerint annak a három országnak az állami vasúttársaságai hoznának létre közös vasúti flottát, amelyekben a RegioJet is jelen van (Szlovákia, Csehország, Ausztria).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.