Nyitókép: archív

 

Június 1-től a több mint 180 esetben külföldről lett behurcolva a koronavírus Szlovákiába. A Szlovákiai Közegészségügyi Hivatal által összegzett információk szerint 48 fertőzöttért Csehország a „felelős”, tehát vagy ott betegedtek meg, vagy olyan személytől kapták el a betegséget, aki onnan tért haza.

 

Az elemzés szerint öt hét alatt (igazoltan) 363 személy fertőződött meg a koronavírussal, több mint 50 százalékuk külföldön fertőződött meg. Közülük 19-en további személyeket is megfertőztek.

 

A legtöbb fertőzött Csehországból, Ukrajnából, Nagy-Britanniából, Szerbiából és Macedóniából tért haza.

 hirdetes_400x285  

 

Igor Matovič szlovák kormányfő kiemelte, hogy a Regionális Közegészségügyi Hivatalok jól végzik a munkájukat, gyorsan felderítik a fertőzöttek kapcsolatait, ezáltal sikerül elkerülni, hogy gócpontok alakulhassanak ki. A miniszterelnök szerint épp ezért egyelőre nincs szükség arra, hogy újra globálisan bevezessék a korábban feloldott korlátozásokat.

 

Az egyedüli szigorítás amit bevezetnek jelenleg, az a nem biztonságos országokból hazatérőket érinti. Őket SMS-ben fogják értesíteni arról, hogy kötelező házi karanténba kell vonulniuk, valamint el kell végezniük a koronavírus-tesztet. Erről bővebben itt számoltunk be:

 

5 000 euróig róhatnak ki bírságot arra a személyre, aki nem tartja be a karantént és az izolációt

 

A Regionális Közegészségügyi Hivatalok továbbra is hozhatnak korlátozó intézkedéseket az adott régiókban, amennyiben a fertőzöttek számának növekedése ezt indokolja.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter elismételte, hogy a műtét előtt álló páciensek tesztelését, illetve azoknak az alkalmazottaknak a tesztelését, akik külföldi kirándulás után térnek vissza a szociális otthonokba dolgozni uniós forrásokból fogják kifizetni.

 

Krajčí: A műtét előtt álló páciensek koronavírus-tesztjét az uniós forrásokból fogjuk finanszírozni

 

A szakértők konzíliumának hétfői döntése értelmében jövő hét hétfőtől Nagy-Britanniát átsorolják a kevésbé kockázatos országok közé. Egyelőre egyik országot sem törölték a korábban biztonságosnak ítéltek közül, így a fertőzések számának növekedése ellenére is látogatható marad Csehország és Horvátország is.

 

Az epidemiológusok szerint a legnagyobb kockázatot az olyan lokális gócpontok jelentik, mint amilyenek a csehországi bányákban jelentek meg. Ugyanakkor szintén rendkívül kockázatosak a családi összejövetelek, ünnepségek, ahol többen találkoznak és közeli kontaktusba kerülnek egymással az emberek.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: koronavírus

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!