Laura, Alida
  • HUF: 355.71
  • USD: 1.19
  • 21 °C
  • 33 °C
Belföld

Naď: Hivatalosan is üzemanyaghiány okozta a MiG-29-es lezuhanását

Befejeződött annak a szeptemberi balesetnek a vizsgálata, melynek során gyakorlatozás közben lezuhant egy MiG-29-es gép

Nyitókép: tvnoviny.sk

 

Befejeződött annak a szeptemberi balesetnek a vizsgálata, melynek során gyakorlatozás közben lezuhant egy szlovák MiG-29-es.

 

Az esetet egy 11 főből álló bizottság vizsgálta ki. Megállapításuk szerint a baleset közvetlen oka az üzemanyaghiány és a pilóta katapultálása volt. Ezen felül 13 részfaktort állapítottak meg, melyek a balesethez vezettek.

 

Jaroslav Naď védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az incidenst nem a repülőgép állapota okozta, a pilóta tapasztalt volt és kellő kompetenciával rendelkezett.

 

Az eset idején hirtelen romlott az időjárás, a két gyakorlatozó pilótának ködben kellett repülnie, ezért parancsot kaptak a szliácsi repülőtérre való visszatérésre. Az egyiknek második próbálkozásra sikerült is landolnia, míg a másik “nem volt vizuális kapcsolatban a földdel”, nem szállhatott le. Engedélyt kért arra, hogy Pozsonyban landoljon.

 

Lezuhant egy szlovák MiG 29 Aranyosmarótnál. Elfogyott az üzemanyaga

 

A Pozsonyba tartó repülőút során a pilóta jelezte, hogy kritikus szintet ért el az üzemanyag mennyisége. Jelezte, hogy attól tart, nem éri el a célállomást. Egy perccel később vészhelyzetet jelzett az üzemanyag-jelzőlámpa, a pilóta pedig javasolta a katapultálást. Rádión megvitatták, hogy hol lenne a legoptimálisabb elvégezni a manővert úgy, hogy minél kisebb legyen az okozott kár.

 

A miniszter elmondása szerint a katapultálást problémamentesen hajtották végre, a gép Nyitra mellett zuhant le. Naď szerint az üzemanyaghiányt több faktor kombinációja okozta: A kedvezőtlen időjárás; az hogy, a pilóták szerettek volna hazatérni, mivel teljesen fel voltak fegyverkezve; megoldást kerestek, hogy ne kelljen más repülőtéren leszállniuk, ami gazdasági és logisztikai következményekkel járt volna, és úgy gondolták, sikerülhet is nekik.

 

Nincs életveszélyben a MiG 29-ről katapultáló pilóta. A gyakorlórepüléseket egyelőre leállították

 

A miniszter szerint a balesethez hozzájárult a felügyelő meteorológus passzivitása is, valamint a páratartalommérő megbízhatatlansága is, miután csak néhány nappal a baleset előtt üzemelték be, és nagy különbségeket mutatott.

 

A védelmi miniszter értékelte, hogy a pilóta a katapultálás mellett döntött. Rámutatott, hogy egy teljesen felfegyverzett harcigéppel repült, mintha éles bevetésen lenne, ha pedig kockáztatta volna, hogy továbbrepül Pozsony felé, sokkal nagyobb baj is történhetett volna. A pilóta ehelyett kivezette a gépet a lakott terület fölül, és csak ezután katapultált.

 

A baleset miatt okozott kárt 38 millió euróban határozták meg, melyet az állam fizet meg.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket