Nyitókép forrása: transport.sk

 

Nemrég leállították a szoroskői alagút projektjét, még mindig nincs megoldás a felsővisnyói vitatott alagút kérdésére, továbbra is ott van a veszélyes hulladék a pozsonyi elkerülő alatt. Nem nagyon látni a koncepciót a Sme rodina vezette közlekedési minisztérium politikájában. Ráadásul a szlovák sajtó most egy újabb gyanús megbízásról cikkez, az érintett cégben pedig nemrég még posztot töltött be a miniszter egyik rokona.

 

A közlekedési tárca alá tartozó Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) 9,1 millió euró értékben rendelt egy rendszert a Betamont nevű cégtől, amely az eZnámka jegy- és autófigyelő rendszerét fogja feljavítani.

 

A gond az, hogy ugyanolyan logika alapján épül fel a szerződés, mint a sokat vitatott, I. Fico-kormány idején megkötött SkyToll szerződés: az IT-megbízás keretében megvásárolt szolgáltatás használata nem kerül az állam birtokába, annak ellenére, hogy ezért jelentős összeget fizet ki.

 hirdetes_300x300  

 

Sosem lesz az állam tulajdona

 

Az Állítsuk meg a korrupciót! nevű szervezet szerint az új szerződés ellentmond annak az IT-szektorban bevett gyakorlatnak, hogy a vevő az adott szolgáltatás használati jogát megvásárolja, és az a birtokában is marad. Az NDS által kiadott megbízás a jelenlegi formában a teljes know-how-t a vállalatnál hagyja, kiszolgáltatva az államot – ugyanúgy, ahogy az a SkyToll esetében történt, igaz, hogy nem néhány millióról, hanem több százmillió euróról van szó.

 

A korrupcióellenes nonprofit szervezet szerint a minisztériumnak már csak azért is foglalkoznia kellene az üggyel, mert nemrég a Betamont vállalatban Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter sógornője is pozíciót töltött be – legalábbis a Hospodárske Noviny értesülései alapján. A minisztérium korábbi állásfoglalása szerint nincs szó összeférhetetlenségről, mert a miniszter sógornője már nincs a cégnél.

 

Az NDS azzal védekezik, hogy bár a szolgáltatás joga valóban nem kerül át az államhoz, a szerződés úgy került megírásra, hogy az állam a rendszer hardver részének megveheti, méghozzá maradványértéken.

 

(Az informatikai rendszerek esetében nem mindig a hardver képviseli az igazi értéket, gyakran például a programrészek, a protokollok jelentik a rendszer lelkét – a szerk. megj.)

 

Mi lesz a SkyTollal? 

 

Tény azonban, hogy a versenypályázatot, amelyet a Betamont megnyert, még az előző kormány írta ki, a cég pedig a legolcsóbb ajánlatott tette le az asztalra. A szerződést azonban már az új kormány idején írták alá. A DPH nélkül 7,6 millió eurós összegben a Betamont vállalta a kiöregedett autópálya-kamerák cseréjét és új ellenőrző kapukat is építenek. Az összeg fele azonban rendszerfejlesztésre és szoftveres fejlesztésekre megy majd el.

 

A közlekedési minisztériumot más okból is sok kritika éri. Doležal miniszter továbbra is meg akarja vásárolni a SkyToll útdíjrendszerét. Az Állami Számvevőszék még a választások előtt tette közzé azt a nagy vihart kavart szerződését, amely szerint az évente több mint kétszázmillió eurót termelő útdíjrendszer bevételének csak 48 százaléka kerül az államhoz, a többi a SkyTollnál landol. Ez ugyanis kész rablás, Európa más országainál a fenntartó vállalat legfeljebb 25 százalékot tarthat meg.

 

Az ügyet egyébként éppen Igor Matovič jelenlegi kormányfő emelte nagyon sikeres kampánytémává. A minisztérium most a rendszer megvásárlásáról tárgyal, természetesen maradványértéken. Ez azonban nem fedi el azt a kínos tényt, hogy több mint tíz évvel ezelőtt az állam az adófizetők pénzén építette ki a rendszer hardver részét, hogy aztán az a SkyTollhoz kerüljön, ami most eladásra felkínálja ugyanazt.

 

“700 millió eurót loptak el” – Matovič nyilvánosságra hozta a SkyToll-szerződést

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!