Nyitókép: TASR – Martin Baumann

 

A kormánykoalíció mai sajtótájékoztatóján bemutatta az emberek segítségére létrehozott 500 millió eurós szociális csomagját.

 

A szociális csomag olyan intézkedéseket tartalmaz, mint például a terhességi juttatás (2021. január 1-jétől a terhesség 4. hónapjától havi 200 euró), a 13. havi nyugdíj, illetve az ingyenes iskolai ebéd helyett kétszeres adóbónusz a gyermek 15 éves koráig.

 

 hirdetes_810x300  

Ezenkívül a kormány a gyógyszerek utáni pótdíjak fizetésének eltörlését is javasolja, mégpedig a gyermekeknek 6 éves korig, a nyugdíjasoknak, illetve a fogyatékkal élőknek.

 

A szociális intézkedéseket illetően a kormány továbbra is meghagyja az ingyenes vonatközlekedést a gyerekeknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és a kerekes székeseknek. Ezenkívül ingyenes utazhatnak a tömegközlekedésen és a távolsági autóbuszokon is.

 

A terhességi juttatást jövő évtől fogják bevezetni a dolgozó anyák és a diáklányok számára egyaránt. A havi 200 eurós juttatást a terhesség 4. hónapjától fizetnék az anyáknak.

 

 „Be szeretnénk bizonyítani, hogy igenis komolyan gondoltuk. Azt ígértük, hogy igazat fogunk mondani és személyre szabott segítséget fogunk nyújtani. Mi most azoknak szeretnénk segítő kezet nyújtani, akiknek a legnagyobb szükségük van rá“

 

– konstatálta Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő.

 

A kormány saját magán fog spórolni

 

Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter egyrészt szilárdnak, másrészt felelősségteljes segítségnek nevezte az 500 milliós szociális csomagot.

 

„Arra van szükség, hogy effektívben bánjunk a polgárok pénzével“

 

– mondta Heger, majd azt is hozzátette, hogy a Matovič-kormány a szükséges százmilliókat elsősorban saját tartalékaiban szeretné fellelni.

 

 „Ez a kormány saját magán fog spórolni. Ezért is döntöttünk úgy, hogy csökkenteni fogjuk az árucikkekre, a szolgáltatásokra és a személyzetre fordított kiadásainkat, mégpedig minden csoportban 10%-kal“

 

– tette hozzá a pénzügyi tárca vezetője.

 

Fotó: TASR

 

Az ingyenes ebédnek vége

 

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban kijelentette, hogy a nyugdíjasok több mint a kétszeresét fogják megkapni annak, mint amit a standard nyugdíjuk mellé szoktak kapni.

 

„Természetesen a 13. havi nyugdíjat nem egyformán fogjuk kifizetni. A legtöbbet azok fogják kapni, akiknek a legnagyobb szükségük van rá“

 

– mondta.

 

Annak, akinek a havi nyugdíja 214 euró, a 13. havi nyugdíja 300 euró lesz. Akinek a nyugdíja 300 euró, az 13. havi nyugdíjként 269 eurót kap. Az a nyugdíjas, akinek a nyugdíja 400 euró, az 13. havi nyugdíjként 233 eurót fog kapni. A havi 500 eurós nyugdíjnál ez az összeg 197 euró lesz. Krajniak szerint év végén azok a nyugdíjasok is kapnak majd szimbolikus hozzájárulást, akiknek 500 euró felett van a nyugdíjuk.

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter az ingyenes iskolai ebédek kétszeres adóbónusszal történő helyettesítésével kapcsolatban konstatálta, hogy ez a rendelkezés nem vonatkozik mindenkire.

 

 „Az ebédek továbbra is ingyenesek maradnak a szociálisan hátrányos helyzetű családok gyerekei számára, illetve azok számára, akiknek a szülei munkanélküliek“

 

– mondta Sulík.

 

Azzal, hogy a gyermek 15 éves koráig az adóbónuszt megkétszerezték, a dolgozó szülő évente 273 euróval fog többet kapni.

 

Aktualtiy.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.