Nyitókép: TASR – Martin Baumann

 

Az állam készül a  járványhelyzet súlyosbodására és az esetleges második hullámra – jelentette be a központi válságstáb kedd esti ülése után Roman Mikulec (OľaNO) belügyminiszter.

 

„Kiértékeltük az eddigi tapasztalatainkat annak érdekében, hogy a jövőben a lehető legjobban fel tudjunk készülni egy újabb járványhelyzetre”

 

– mondta a miniszter.

 hirdetes_810x300  

 

„A válságstáb kedden nem fogadott el semmilyen új óvintézkedést. Most arra használtuk ki az időt, hogy megbeszéljük a további lépéseket”

 

– mondta Mikulec.

 

A központi válságstáb ülésen részt vett Richard Rybníček, Trencsén polgármestere, a Szlovákiai Városok Uniójának elnöke, valamint Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke és a nyolc megyeszékhelyet tömörítő SK8 elnöke. A megyék azzal a kéréssel fordultak a válságstábhoz, hogy a szociális otthonokban ismét teszteljék le azokat a lakókat, akik a kórházból térnek vissza az otthonokba.

 

Rybníček azt szeretné, ha a Szlovákiai Városok Uniója és a Szlovákia Városok és Falvak Társulása (ZMOS) is tagja lenne a központi válságstábnak. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány még nem ért véget, a fertőzöttek száma növekedik, ami helyi problémává alakulhat.

 

„Minden bizonnyal a központi válságstáb már nem fog az egész ország területére érvényes óvintézkedéseket elfogadni, hanem a gócpontokban kialakult helyzetet fogja kezelni, ami valószínűleg a városokban és a falvakban lesz”

 

– vélekedett Rybníček.

 

A karácsonyi vásárok sorsa is kérdéses

 

A központi válságstáb többek között tárgyalt a búcsúkról, vásárokról, szüreti ünnepségekről és a karácsonyi vásárok megrendezéséről is.

 

„A válságstáb tagjai és a tiszti főorvos tanácsa alapján nem ajánlatos olyan rendezvények megszervezése, ahol ellenőrizetlen nagyságú tömeg gyűlhet össze. Az ilyen rendezvények rendkívül veszélyesek lehetnek a lakosság számára”

 

– mondta Rybníček, aki szerint egyelőre az is kérdéses, hogy egyáltalán a karácsonyi vásárokat meg lehet-e majd rendezni.

 

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!