Nyitókép: teraz.sk

 

A Denník N szlovák lap internetes kiadásában Boris Kollár és Branislav Gröhling után Igor Matovič kormányfő diplomamunkáját is górcső alá vette. Csütörtökön megjelent cikkük szerint a miniszterelnök Mgr. titulusához szükséges szakdolgozatát úgy ollózta össze két könyvből a helyes idézetmegjelölések nélkül.

 

Matovič már évekkel ezelőtt elismerte, hogy nem ő maga gépelte le diplomamunkáját, saját bevallása szerint az akkori viszonyokhoz képest még így is jóval több időt szánt rá, mint mások. Michal  Greguš, a Komenský Egyetem dékánja a Denník N szerkesztője által talált, plágiumra utaló jelekre reagálva azt mondta, hogy „teljes mértékben kiáll kollégái döntései mellett”.

 

Igor Matovič a Denník N vádjaira szokásához híven közösségi oldalán reagált.

 hirdetes_300x300  

 

„Kaptam egy kérdést a Denník N-től, hogy mit mondok arra, hogy a diplomamunkámban nem hivatkoztam más szerzők idézeteire.

Őszintén, fogalmam sincs, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban nem hivatkoztam le valamit és, hogy mennyi ilyen volt. Ha ez így van, elloptam valamit, ami nem az enyém volt, ebben az ügyben de facto tolvaj vagyok, ami szomorú és biztosan nem dicséretes.”

 

A kormányfő saját bevallása szerint sosem kérkedett megszerzett titulusával, nem íratta be személyi igazolványába sem.

 

„Hogy miért? Mert az iskolát az utolsó két évben szó szerint elblicceltem és x-alkalommal, nyilvánosan elismertem. Negyedévben magánvállalkozásba kezdtem és ötödévben már 2000 embert foglalkoztattam. Az, aki vállalkozott már, megérti, hogy ilyen tempóban az iskola az utolsók között volt a sorban … és végül örültem, hogy végre utánam van.”

 

A miniszterelnök elismerte, hogy ezekre az évekre nem büszke, nem járt be az előadásokra, vagy ha mégis, akkor lélekben a cégében járt.

 

„Hogy ezért el kellene-e veszítenem a titulusom? Valószínűleg igen … és végső soron ilyen törvénymódosítást rendeltem meg az oktatásügyi és igazságügyi minisztereimnél. Hogy ezért lemondok-e? Lemondok. Amint teljesítek mindent, amit az embereknek a választások előtt megígértem. Utána visszamegyek élni a saját életemet. Tiszte lelkiismerettel és titulus nélkül.”

 

A kormányfő végezetül elnézést kért mindazoktól a diákoktól, akik bárminemű másolás, súgás vagy más ügyeskedés nélkül tudták elvégezni az iskolát.

 

PriznanieDostal som otázku z Denníka N, že čo hovorím na to, že som v mojej diplomovke necitoval citácie iných…

Posted by Igor Matovic on Thursday, July 16, 2020

 

Frissítve 15:22-kor: Matovič első Facebook-posztját a Denník N cikkének elolvasása után kibővítette:

 

„Ha igaz amit írnak, akkor ez tényleg nagyon rossz [a diplomamunka – a szerk. megj.]. Ugyanakkor nem rémlik, hogy hivatkozás nélkül használtam volna fel ilyen mennyiségben, mint ahogy írják, a könyvet, amelynek pontosan ugyanaz volt a címe, mint a diplomamunkámnak (…) De nem fogom számolgatni és méregetni”

 

zárta reakcióját a kormányfő, aki holnap és holnapután részt vesz a brüsszeli EU-csúcson.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.