Nyitókép: TASR/Ján Krošlák

 

Peter Pellegrini, a parlament alelnöke felszólította Zuzana Čaputová államfőt, hogy gondolja meg az ügyészségről szóló törvény aláírását, és inkább utalja vissza a parlamentnek újratárgyalásra az észrevételeivel együtt.

 

„Úgy gondolom, hogy erről az egészről neki is megvan a saját szakmai véleménye. Ebben az esetben az államfőn kívül senki sem akadályozhatja meg a politikusok azon igyekezetét, hogy minden biztonsági erőt a hatalmuk alá vonjanak”

 

– konstatálta Pellegrini.

 hirdetes_810x300  

 

Matúš Šutaj Eštok képviselő szerint a kormánykoalíció a szakmai közönség összes ellenvetését elutasítja. Állítása szerint a törvényjavaslat elfogadása a főügyészség és a speciális ügyészség politizációjának kicsúcsosodása.

 

A parlament szerdán fogadta el a főügyész és a speciális ügyész kinevezésének és visszahívásának feltételeit megváltoztató javaslatot. A Lex Lipšicként is emlegetett törvény többek között lehetővé teszi, hogy egy nem ügyész is megpályázza a főügyészi posztot. Nem kizárt, hogy a kormány azért módosította így a feltételeket, hogy Daniel Lipšicet is lehessen jelölni főügyésznek.

 

Átment a törvényhozáson a „Lex Lipšic”

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!