Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Jaromír Čižnár főügyész és Dušan Kováčik speciális ügyész, illetve helyetteseik az elmúlt két évben évente két alkalommal több ezer eurós jutalmakat vettek fel, amelyek összértéke azonban egyikük esetében sem érte el a törvény által megszabott 8500 eurós éves korlátot.

 

Ugyanakkor kaptak 13. illetve 14 fizetést is.

 

„Az ügyészség csúcsvezetői hivatalosan sokkal többet keresnek, mint a kormányfő. Ez derült ki a Főügyészség által a Transparency Internationalnek kiadott 2018-as és 2019-es adatokból”

 

 hirdetes_300x300  

közölte a TIS a facebookon.

 

A hozzá kerülő ügyek mindegyikét szőnyeg alá söprő Dušan Kováčik speciális ügyész éves bevétele 105 ezer euró volt, vagyis havonta 8700 eurós fizetést kapott, így az általa betöltött poszt vált az ország harmadik „legnagylelkűbben“ javadalmazott köztisztviselői állásává a Nemzeti bank elnöke és az államfő után.

 

Kováčik ugyanakkor törvényt sértett azzal, hogy a múlt évben 200 ezer euró jelent meg a számláján készpénzbetét formájában. Szó mi szó, teljesítmény-fizetés arányában aligha érdemelte meg a több ezer eurós jutalmakat.

 

Jaromír Čižnár múlt évi bevételei (hivatalosan) csak 10 ezer euróval maradtak el Kováčikétól: 95 ezer euró érkezett a számlájára fizetés, jutalom és egyéb juttatás formájában. A jutalmak megítélésével sem volt különösebb gondja: azt az Ügyészek Tanácsa szavazza meg Čižnár helyettesének javaslatára.

 

Kováčik és a helyettesek esetében Čižnár kezdeményezte a jutalmak megítélését.

 

Épp egy hónappal ezelőtt javasolta az ügyészség a főügyész és a speciális ügyész fizetésének növelését. A TIS szerint azonban előbb az ügyészség munkájának átláthatóságát és a jutalmak munka-eredmények függvényében való osztását kellene elérni fizetésemelések helyett.

 

?ZA ČO SI NAŠI TOP PROKURÁTORI UDELILI LUKRATÍVNE ODMENY??Rozpačité výsledky prokuratúry idú ruka v ruke so štedrými…

Posted by Transparency International Slovensko on Friday, July 17, 2020

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!