Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő csütörtökről péntekre virradóra tett közzé egy bejegyzést azoknak címezve, akik az interneten védelmébe vették őt plágium-ügye miatt.

 

„Szeretnék megkérni mindenkit, aki úgy érezte, ki kell állnia értem, hogy ne tegyék. Nem érdemlem  meg. Másolni az iskolában nem szabad, idézni kötelező”

 

fogalmazott a kormányfő, aki jelenleg Brüsszelben van az EU háromnapos csúcstalálkozóján.

 

 hirdetes_400x285  

A Denník N balliberális ellenzéki lap csütörtökön közölt írást arról, hogy Matovič diplomamunkája plágium. A kormányfő a vádat nem tagadta. Ma éjjeli bejegyzésében azt írta:

 

„Annak már 22 éve, és abban a meggyőződésben voltam, hogy minden rendben van vele – de nem volt. Illetve, ha tudom, hogy van vele valamilyen probléma, akkor sosem kritizáltam volna Andrej Dankot és társait plágiumbotrányuk miatt – talán nem vagyok ennyire politikai öngyilkos hajlamú”

 

írta.

 

Denník N: “Matovič ugyanolyan plagiátor, mint Danko”. A kormányfő reagált a vádakra

 

Hozzátette, hogy sajnálja, hogy a szlovák lap épp akkor hozakodott elő a témával, amikor ő már repülőn ült útban Brüsszelbe, ahol az uniós csúcs miatt minimális lehetősége van érdemben reagálni a hazai történésekre.

 

„Csak remélni tudom, hogy nem szándékosan tett így”

 

közölte a kormányfő.

 

Végezetül arról írt, hogy a diplomamunkájának firtatásában van némi képmutatás is:

 

„Pénzügyi menedzsmentet tanultam évekig, és úgy is menedzseltem a cégemet, hogy Szlovákia összes egyéni vállalkozója közül a legtöbb adót fizettem be az államkasszába. Vannak emberek, akiknek ez elegendő bizonyíték arra, hogy megfelelően végeztem el a tanulmányaimat.

 

Másoknak más bizonyítékokra van szükségük. Például egy diplomamunkára, aminek megírásával meg lehet bízni bárkit, és főleg, amelyben minden megfelelően le van hivatkozva. Patyomkin-falu”

 

(A Patyomkin-falu kifejezés dekoratív, üres látszatmegoldásokra utal a politikában, amelyek célja, hogy eltakarják a szomorú valóságot. A név Grigorij Alekszandrovics Patyomkin, Tavricseszkij hercegétől származik, aki a legenda szerint 1762-ben II. Nagy Katalin cárnő lenyűgözésére díszletfalvakat, épület nélküli házhomlokzatokat építtetett az általa meghódított Dnyepper-partvidékre, hogy bizonyítsa a cárnőnek a vidék gazdagságát – mármint, hogy megérte a költséges háború.)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.