Nyitókép: D4R7 facebook-oldala

 

Az autósok a mai naptól használhatják az R7-es gyorsforgalmi út és a D4-es autópálya mintegy 30 kilométeres szakaszát.

 

Az útszakasz a Pozsonyt elkerülő nullás körgyűrű részét, annak mintegy felét jelenti, mely a fővárost az ország déli felével köti össze. A PPP projekt tejles költségvetése több mint 1 milliárd euró, és négy év után most kezd látható formát önteni.

 

Ma az R7-es útszakaszából 25 kilométert adtak át Ketelec –  Dénesdtorcsmisérd (Dunajská Lužná) – Somorja – Gelle között, a D4-es autópályából pedig a Ketelec- Csölle (Rovinka) közötti 4,5 kilométert.

 hirdetes_300x300  

 

Ez a D4R7 projekt tervezett, 59 kilométeres szakaszának mintegy fele. A Körkép.sk ma az első között haladt át az említett szakaszon, melyen épp a forgalmi jelzések felrajzolása zajlott. Tapasztalataink szerint több helyütt torlódás alakult ki a D4-re való lehajtónál illetve felhajtónál.

 

A D4R7 konzorcium képviseletében Tomáš Bežil elmondta, hogy idén a D4-en még további, mintegy 10 kilométeres útszakasz átadása várható.

 

„Következő lépésben a Csölle és Pozsonypüspöki közti útkereszteződést adjuk majd át mintegy 3,6 kilométer hosszan, várhatóan szeptemberben. Ezután következik a Pozsonypüspöki és Ivánka-nyugat közötti 7 kilométeres szakasz,“

 

– nyilatkozta.

 

Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter elismerte, hogy valós hozadéka a főváros szempontjából a D4-nek majd akkor lesz, ha végre elkészül egészen a Főrévig (Prievoz) tartó szakasz. Ugyanúgy elengedhetetlen az autópálya följárók és lejárók megépítése, valamint a D4 és a D1 összekötése is. Erre azonban leghamarább 2023-ban kerülhet sor.

 

„Ha át is adjuk a D1-D4 kereszteződést a kezelőnek, egy ideig nevetségesek leszünk, mert nem lehet lesz átjutni a D1-ről a D4-re. Igyekezni fogunk azonban mielőbb összekötni a két szakaszt,“

 

nyilatkozta a miniszter.

 

Akik tehát Pozsonyba tartanak, azok vasárnaptól Egyházgellénél hajthatnak fel a gyorsforgalmi útra, így elkerülhetik a 63-as főút zsúfoltságát, majd Ketelecnél rátérhetnek a D4-es körgyűrű már befejezett szakaszára, végül Csöllénél (Rovinka) kanyarodnak rá a 63-as főútra.

 

Pozsonyból Dunaszerdahely felé némileg egyszerűbb lesz a helyzet, mivel a főváros után fel lehet hajtani a D4-es körgyűrűre, a Ketelec-kereszteződésen keresztül pedig elérhető az R7-es gyorsforgalmi út.

 

 RTVS/Körkép.sk

 

További ajánlott írások:

 

Vasárnap megnyitják a sofőrök előtt az R7-es gyorsforgalmit

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.