Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Miközben a Denník N Igor Matovič ellen a Brüsszeli csúcstalálkozó idején, tehát a kormányfő távollétében húzta elő diplomamunkáját, Juraj Šeliga, a legkisebb kormánypárt egyik alelnöke ugyanebben az időben az OĽANO képviselőinek múlt heti szavazása miatt követel magyarázatot a miniszterelnöktől.

 

A múlt héten ugyanis 17 OĽANO-os képviselő együtt szavazott az ĽSNS-szel, annak abortusszal kapcsolatos törvényjavaslata esetében. A Za ľudí arról indított vitát – természetesen Matovič távollétében – hogy vajon a koalíciós szerződés megszegését jelenti-e az ellenzékkel való szavazás.

 

Az OĽANO szerint nem, mert a képviselők az illető javaslat kapcsán egyénileg döntöttek annak támogatásáról. A Sme rodina szintén úgy véli, hogy bár nem volt túl szerencsés húzás a részükről, a koalíciós szerződés megsértésére mégsem került sor.

 hirdetes_810x300  

 

Juraj Šeliga azonban más véleményen van. A Markíza Na telo Plus című politikai műsorában úgy nyilatkozott:

 

„Az OĽANO-nak saját képviselő lelkére kell beszélnie. Mire van a koalíciós szerződés és a koalíció, ha mindenki azt teszi, amit akar”

 

mondta, hozzátéve, hogy a koalíciónak együtt kellene szavaznia minden kérdésben, ettől koalíció.

 

Megjegyezzük, ez a megközelítés egy kis kormánypárt részéről teljes logikus, neki arra kell törekednie, hogy a konszenzus maximalizálásával gúzsba kösse nála fajsúlyosabb partnereit.

 

Šeliga beszélt a kormányfő plágiumügyéről is.

 

„Engem Igor Matovič alaposan kiborított, mert ez szégyen. Három hete foglalkozunk a diplomamunkákkal, mert valaki nem volt képes elvégezni a házi feladatát. Ha visszajön Brüsszelből, felelősséget kellene vállalnia a történtekért, és magyarázattal tartozik koalíciós partnereinek”

 

mondta Šeliga, hozzátéve, hogy nem akarja megbuktatni a Matovič-kormányt, mert azzal a Smer és Robert Fico visszatérésének ágyazna meg.

 

Vitapartnere, Richard Raši elmondta, hogy vasárnapig adtak időt Matovičnak, hogy magyarázatot adjon plágiumügyére (csütörtöktől a kormányfő az uniós csúcson tartózkodik…), nem megfelelő válasz esetén pedig aláírásgyűjtésbe kezdenek egy rendkívüli ülés összehívására, ahol bizalmatlansági indítványt nyújtanak be.

 

A Pellegrini-féle Hlas-SD készülő párt képviselője arra a kérdésre, hogy miért nem reagált ugyanilyen módon Andrej Danko SNS-es pártelnök plágiumbotránya idején, azt válaszolta, „az más eset volt, mert Matovič választási csalással nyerte meg a választásokat: mindenkinek azt ígérte, hogy eltávolítja a hazugokat és tolvajokat a politikából, ma pedig ő maga is beismeri, hogy tolvaj”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!