Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

Az EU-csúcs legfontosabb üzenete az, hogy a tagállamok képesek egyesülni és együttműködni – jelentette ki Zuzana Čaputová szlovák államfő és Borut Pahor szlovén államfő szerdai sajtótájékoztatójuk során.

 

A hivatalos látogatáson részt vevő szlovén köztársasági elnök és a szlovák elnök asszony a koronavírus-járványról és annak következményeiről, illetve a két ország további együttműködésének lehetőségeiről tárgyalt. A két államfő szerint Szlovákiát és Szlovéniát nemcsak a baráti kapcsolat, de a közös értékek és álláspontok is összekötik.

 

 hirdetes_810x300  

Čaputová nagyon jó hírként értékelte az EU-csúcs eredményét. Véleménye szerint a vissza nem térítendő támogatások és a hitel segíthet az országnak megbirkózni a koronaválság következményeivel. Az államfő szerint ez egy történelmi lehetőség arra, hogy helyreállítsuk a gazdaságunkat, emellett zöldebbé, modernebbé és újabbá tegyük.

 

Az EU-csúcs másik fontos hozadéka, hogy az együttműködés, a szolidaritás és a kölcsönös segítségnyújtás mindenki számára fontosnak bizonyult. Čaputová szerint az ország most egy újabb kihívás előtt áll – amellett, hogy meg kell birkóznia a koronavírus-járvány következményeivel, egy minőségi helyreállítási tervet is kell kidolgoznia az EU-s források felhasználására.

 

Fotó: TASR/Martin Baumann

 

A szlovén elnök szerint az EU-csúcson született történelmi egyezség nemcsak Szlovéniának jó hír, hanem az összes EU-s tagállamnak is.

 

„Nemcsak a pénzről van szó, hanem a hitről, az egyezségről és arról, hogy közösen bármire képesek vagyunk”

 

– jegyezte meg.

 

A közös találkozó után Čaputová megjegyezte, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel mindkét ország hasonlóképpen próbálja megoldani az aktuális turisztikai időszakot – arra buzdítják a polgáraikat, hogy otthon kiránduljanak.

 

A szlovén államfőnek ez volt az első hivatalos látogatása a koronaválság óta. Pahor egy gazdasági delegációval érkezett Pozsonyba, ahol a Zuzana Čaputovával folytatott négyszemközti tárgyalás után közösen vesznek részt a szlovák–szlovén fórum megnyitásán, majd együtt helyeznek koszorút a dévényi Szabadság kapuja emlékműnél.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!