Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Igor Matovič kormányfő számító és alattomos húzásnak nevezte azt, hogy a Denník N éppen akkor tette közzé a diplomamunkájáról szóló cikket, amikor a brüsszeli EU-csúcsra utazott. Ezt szerda délutáni sajtótájékoztatóján közölte.

 

Matovič állítása szerint akkor szerzett tudomást a Denník N kérdéseiről – amit a diplomamunkájával kapcsolatban küldött a Denník N szerkesztősége –, amikor felszállt a repülőgépre. A miniszterelnök továbbá azt is hozzátette, a Kormányhivatal nem adott ki olyan állásfoglalást, miszerint ha 14.00 óráig nem küldi el a válaszokat a Denník N kérdéseire, akkor azt úgy vehetik, hogy a kormányfőnek nem áll szándékában nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

 

  hirdetes_300x300   

„A Denník N nem az igazságot keresi, hanem saját igazságokat konstruál”

 

– tette hozzá a kormányfő.

 

Igor Matovič a sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy nyolc évvel ezelőtt az egyik újságíró azt mondta, hogy a szakdolgozatának a harmada nem más, mint közgazdászokra való hivatkozás.

 

 „Szeretném megkérdezni, hogy milyen bombasztikus leleplezésről is van szó? Nyolc évvel ezelőtt Nejedlý újságíró azt mondta, hogy a diplomamunkámból négy oldal az én saját írásom. Most meg azzal hozakodnak elő, hogy három. Ez számít bombasztikus leleplezésnek?”

 

– tette fel a kérdést Matovič a sajtótájékoztatóján, egyúttal megjegyezte, nem tudja, mi van a diplomamunkájában, ugyanis 1998 óta nem látta.

 

A miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy a szakdolgozatát a barátja testvére másolt át, és felelősséget vállal azért, ami nem került bele a munkájába.

 

Biztos voltam benne, hogy jól hivatkoztam

 

„Hogy miért merészkedtem Dankot kritizálni? Azért, mert biztos voltam benne, hogy jól hivatkoztam. Nem vagyok öngyilkos. Ha ki akartam volna rabolni egy szerző könyvét, akkor nem neveztem volna el ugyanúgy a munkámat”

 

– mondta a kormányfő, majd hozzátette:

 

„Köztem és Danko között abban van a különbség, hogy Danko bement a könyvtárba, fogta egy diáklány egész szakdolgozatát, lemásolta a címével együtt, majd a saját munkájaként tüntette fel”.

 

Matovič állítása szerint sosem kérkedett a titulusával, és még a személyi igazolványába se íratta be. Mint mondta, a diplomamunkája a saját cége volt, a doktorátusa pedig az 5 napos brüsszeli EU-s csúcstalálkozó.

 

A leváltására irányuló csütörtöki rendkívüli parlamenti üléssel kapcsolatban kijelentette:

 

„Amennyiben a képviselők holnap úgy döntenek, hogy nem vagyok alkalmas a kormányfői posztra, megígérem, hogy senkit sem fogok a döntéséért kritizálni”.

 

A kormányfő azt is elmondta, amennyiben holnap leváltják, visszavonul, és a saját életét fogja élni.

 

HNonline.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.