Nyitókép: aktuality.sk

 

Az SNS korábbi elnöke, aki a legutóbbi parlamenti választásokon nem jutott be a törvényhozásba, ma a NAKA-n járt kihallgatáson. Annak besztercebányai irodájában a délutáni órákban jelent meg. A kérdésekre, hogy milyen ügyben fogják kihallgatni, nem válaszolt.

 

Frissítve 16:35-kor

 

Andrej Danko neve az elmúlt időszakban több ügy kapcsán is felmerült. Az egyik ilyen a Tipos-ügy.

 hirdetes_400x285  

 

A gyanú szerint az állami szerencsejátékot működtető intézményben euró milliókat mostak tisztára, a rendőrség pedig egy furcsa körülmények és feltételek mellett tanácsadói posztot betöltő személyre is felfigyelt.

 

Milan Čuba formálisan ugyan több mint két és fél évig a Tipossal állt alkalmazásban, ahol azonban szinte senki sem ismerte őt. Sajtóhírek szerint a Tipos vezérigazgatójának, Ján Barczinak lehetett a jobb keze, amiért több ezer eurót, összesen mintegy 100 ezer eurót kapott. Hogy miért is, az kérdéseket vet fel.

 

Dankonak magyarázatot kell adnia

 

Az aktuality.sk információi szerint Čuba a rendőrségnek azt mondta, hogy az SNS elnökétől, Andrej Dankotól kapta a tippet a pozícióra. Danko eddig a Tipos-szal kapcsolatos megkeresésekre nem reagált. A NAKA-n most kénytelen lesz válaszolni az ezzel kapcsolatosan felmerülő kérdésekre.

 

16:35 – Danko a kihallgatás után röviden tájékoztatta a sajtót. Elmondása szerint Milan Čubáról kérdezték őt, ezekre a kérdésekre reagált röviden a rendőröknek.

 

Az ún. „Állattenyésztő,” Dobytkár-ügy szálai

 

Az SNS elnökének egy másik ügy miatt is problémái lehetnek. A Dobytkár-ügy egyik kulcsszereplője szerint ugyanis a több milliós csúszópénz egy része az SNS-nél landolt.

 

Andrej Danko pred NAKA v Banskej Bystrici 23. júla 2020
Andrej Danko a besztercebányai NAKA-n

 

A vizsgálati fogságról szóló rendőrségi határozatban az szerepel, hogy az egyik gyanúsított a „rendszer számára való pénzekről“ beszélt. Melyek a sajtó számára szolgáltak. Hogy pontosan miről is van szó, hirdetésről, vagy „egyéb költségekről,“ egyelőre nem tudni. A rendszer számára szolgáló pénz a gyanú szerint szintén az SNS-nél landolhatott.

 

Learatták az agrártámogatásokat

 

Az SNS eddig minden állítást, hogy részesedtek az agrártámogatásokból, határozottan tagadott.

 

A Dobytkár-ügy az előző kormányzat és Szlovákia történetének egyik legnagyobb korrupciós botránya. A nyomozók szerint maga a rendszer legalább 2012 óta működött, melyben az agrártámogatást igénylők a kért összegből 14-25 százalék közötti províziót fizettek a megfelelő személyeknek.

 

Ezek a személyek a pénzt magasabb helyre, különböző funkcionáriusoknak adták át, akik a támogatási programokat alkották. Ide tartozott a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség vezetése, a pártok szponzorai, és a Mezőgazdasági Minisztérium illetékesei is.

 

Bővebben Andrej Danko mai kihallgatásáról az aktuality.sk cikkében.

 

Körkép.sk/aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!