Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

A Specializált Büntetőbíróság ma lezárta a Kuciak-gyilkosság büntetőperének bizonyítási eljárási részét, megtörténtek a záróbeszédek is. Az ügyész közzétette a javasolt büntetések nagyságát a gyanúsítottak részére.

 

A Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében a speciális ügyészség ügyésze, Vladimir Turan Marián Kočner, Alena Zsuzsová és Szabó Tamás részére is 25-25 év börtönbüntetést javasolt.

 

Mint mondta: A vádlottak bűnösségét kétségkívül bizonyították. Az ügyész jelezte, hogy a 2017-ben keletkező bizonyítékok mindegyikét bemutatták a bizonyítási eljárások alatt, és nem hallomásból származó információkkal foglalkoztak, hanem „komoly elemzések“ keretében támasztották alá a vádlottak bűnösségét.

 hirdetes_810x300  

 

Az ügyész bemutatta az Alena Zsuzsová és Marián Kočner közti szoros kapcsolatot, Zsuzsová „nagyon értékes szolgáltatásokat” biztosított Kočnernek, aki cserébe rendszeresen fizetett, amit a nő lányára felvett támogatásként álcázott. Zsuzsová az ügyész szerint „anyagilag teljes mértékben Kočnertől függött”. Kuciakot nem ismerte, ezért a Kuciak elleni merénylet elkövetése Kočnerhez fűződő kapcsolatával magyarázható.

 

Az ügyész hangsúlyozta a Threema-üzenetek, illetve a rendőrséggel együttműködő Andruskó Zoltán vádlott (közvetítőként) és Peter Tóth tanú (Kočner bizalmasaként) tanúvallomásának fontosságát a bizonyítási eljárásban.

 

Molnár Péter vállalkozó esetében Miroslav Marček vallomása volt a legfontosabb bizonyíték (Marček volt a Kuciak-gyilkosság végrehajtója). Szavaiból kiderült, hogy Szabó Tamás kezdeményezésére gyilkolták meg Molnárt, akivel egyébként Szabó jóban volt, a cselekedetet pedig az anyagi haszonszerzés motiválta.

 

A vád szerint Marián Kočner rendelhette meg Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolását, mert az rendszeresen közölt részletes írásokat a kétes vállalkozó viselt dolgairól. Alena Zsuzsová a megbízást Andruskónak adta, aki, mint közvetítő Szabó Tamást és Miroslav Marčeket bízta meg. Ez utóbbi beismerte tettét.

 

Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolására 2018. február 21-én került sor Nagymácsédon. Kuciak az Aktuality.sk oknyomozó újságírója volt, nagyon jól értett a céges adatbázisok adatainak elemzéséhez, amivel össze tudta kapcsolni a kétes személyek érdekeltségeit. Halála belpolitikai válságot, és az elmúlt harminc év legnagyobb tüntetéseit indította el, amelyek során Robert Fico smeres kormányfő kénytelen volt távozni hivatalából, ahogy Tibor Gašpar országos főkapitány, Robert Kaliňák smeres belügyminiszter és a NAKA több vezetője is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!