Nyitókép: webnoviny.sk

 

Második nekifutásra sikerült csak megnyitni az Igor Matovič (OĽANO) kormányfő leváltására kezdeményezett rendkívüli ülést. Végül nem sokkal 11 óra után már határozatképes volt a plénum, a teremben 124 képviselő volt jelen. További részletek alábbi cikkünkben: 

 

Második nekifutásra nyitották meg a Matovič leváltására összehívott rendkívüli ülést

20:13 – a szavazásra minden bizonnyal csak valamikor az éjszaka folyamán kerül sor. Már körülbelül 6 órája tart a vita.

 

  hirdetes_300x300   

19:52 – A képviselőkön már látszik a fáradtság, még ha a miniszterekre aktívan is reagálnak. A miniszterek után felszólal mind a négy koalíciós párt parlamenti frakciójának vezetője, valamint 20 képviselő, akik írásban jelentkeztek be. Később még szóban is jelezhetik felszólalási szándékukat.

 

19:30 – Milan Krajniak, Jaroslav Naď és Eduard Heger miniszterek is felszólaltak a parlamentben a kormányfő mellett.

 

Milan Krajniak a vita színvonalát kritizálta – „Nem azért jöttem a politikába, hogy ilyen kínos véleményeket hallgassak, mint amilyenek az ellenzéki képviselőktől elhangzanak”

 

Krajniak azért is kritizálta az ellenzéket, mert bár most leváltanák Igor Matovičot a diplomamunkája miatt, saját kormányzásuk idején Andrej Danko plágiumbotránya felett nyugodtan szemet hunytak.

 

Eduard Heger pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy Szlovákia egy nagy válságot él meg, amelyből muszáj felállnia. Heger szerint a jelenlegi ellenzék míg kormányon volt nem csinált semmit, ezért Szlovákiának nem voltak jó alapjai a válság beköszöntekor.

 

„Mit tudnak önök a tisztességről és felelősségről? Önök csak az oligarchákat és mecénásaikat védték” (…) Önök az oligarchák csatlósai és nem két autonóm párt”

 

címezte szavait Robert Ficonak és Peter Pellegrininek.

 

Jaroslav Naď védelmi miniszter élesen kritizálta az ellenzéket, hogy indítványukat azzal indokolták, hogy a kormányfő rossz képet fest az országról külföldön.

 

„Milyen kép Trošková Fico mellett az Angela Merkellel való találkozónk? Milyen kép egy elrabolt vietnami?”

 

tette fel a kérdést. Hangsúlyozta, hogy Szlovákia az utóbbi nyolc évben „Bödör, Kočner, Jankovská, Bašternák Szlovákiája” volt, egy olyan ország, ahol meggyilkoltak egy újságírót, és ráadásként a menyasszonyát is.

 

„Ez az a realitás, amit önök felmutattak nekünk az utóbbi nyolc évben. Önök fognak moralizálni, hogy Igor Matovič négy hónap után befejezze, mikor nem volt egyetlen reális botránya sem?”

 

mondta a miniszter.

 

17:20 – A smeresek külön sajtótájékoztatót tartottak, melyben a rendkívüli ülésre reagáltak. Fico állította, hogy az a feladata, hogy védje a Smert és annak képviselőit: „Nem engedhetem, hogy valaki, mint ma Igor Matovič megvádolja a párttagságot”. Kiemelte, hogy ő tiszta pajzzsal áll az újságírók előtt, neki sosem volt problémája a diplomamunkájával.

 

„Két alapvető vétkem vani, ami maguk oldanak, és ez az, hogy ittam-e kólát és hogy ötször voltam fürdeni egy magán úszómedencében”

 

16:30 – Jana Cigániková (SaS) szerint Matovič diplomamunkája ifjonti vakmerőség volt, amellyel meg akarta könnyíteni életét. Juraj Blanárt, aki a leváltás egyik indítványozója, emlékeztette a problémás CT-vásárlási ügyre.

 

16:20 – Peter Pellegrini korábbi kormányfő szerint szükséges, hogy Matovič távozzon posztjáról. „Csak hamis változás” – mondja a jelenlegi miniszterelnökről. Pellegrini szerint a koalíciónak mérlegelnie kellene, hogy nem ajánl-e fel egy másik nevet Matovič helyett.

 

16:00 – Egymást követik a felszólalók, a kormánypárti és ellenzéki képviselők is vehemensen támadják a másik félt.

 

15:40 – Igor Matovič nyíltan nekiment az ellenzéknek. Mint fogalmazott, Pellegrini, aki valamilyen isteni hangnak mutatja magát, 18 éven keresztül leplezte a lopásokat, melyeket a Smerrel elkövettek. Hangsúlyozta, hogy koalíciójának az a feladata, hogy soha, semmilyen pénzhez ne jussanak hozzá, mert ellopnák.

 

Az őt kritizáló Ficora reagálva úgy fogalmazott, hogy „El akarták rejteni a részeg Robert Fico szégyenét, akinek az EU-csúcsokon semmi más nem volt a fejében, csak alkohol és fiatal lányok”. Fico azt terjesztette a sajtóban, hogy felhívta több korábbi kollégáját (értsd más országok kormányfőit), hogy megkérdezze, mi a véleményük Matovičról. Fico szerint mindannyian bohócnak nevezték, aki csak lézengett az EU-csúcson és nem tudott semmihez sem hozzászólni.

 

10.5011.14-kor folytatódhat a rendkívüli parlamenti ülés

 

Frissítve: 10.49 Csütörtökön délelőtt 10.00 órától kezdődik a parlament rendkívüli ülése, melyet az ellenzék kezdeményezésére hívtak össze Igor Matovič kormányfő leváltása érdekében.

 

A koalíciós frakcióvezetők közös sajtótájékoztatójukon elmondták, azért blokkolták az ülés megnyitását, hogy rámutassanak az előző kormány módszereire. A Smer és az SNS ugyanis az elmúlt négy évben többször azt kérte az ülés megnyitásáért cserébe, hogy minden ellenzéki képiviselő legyen jelen.

 

Ma 6 ellenzéki politikus nincs a parlamentben, így használhatnánk az ő érvüket, de nem tesszük. Szerettünk volna csak rámutatni a módszereikre – nyilatkozta Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője.

 

10.18Nincs elég képviselő a parlamentben. Egy órával elhalasztották az ülést

 

Boris Kollár házelnök a jelenlétről szóló szavazást követően kénytelen volt konstatálni, hogy az ülésteremben csak 63 képviselő ül a szükséges 76 helyett, így egy órával elhalasztotta az ülést.

 

A szükséges legalább 76 helyett csak 63-an prezentáltak. Kép: reprofoto (fb-live)

 

A rendkívüli ülés összehívására vonatkozó javaslatot a Smer nyújtotta be, melyet Peter Pellegrini és frakción kívüli kollégái is támogattak. Matovičot két okból szeretnék leváltani. Az egyik a diplomamunkájának plágiumügye, melyet ő maga is elismert, a másik pedig a jogállam megsértése. A Smer szerint ugyanis a korményfő a koronajárvány idején megsértette a polgárok jogait, amikor a vírus terjedésének megelőzése érdekében lehetővé tette az emberek monitorozását.

 

Nincs meg a leváltáshoz szükséges többség

 

A miniszterelnök leváltásához legalább 76 szavazatra van szükség a 150-ből. Az ellenzéknek azonban csak 55 szavazata van, a négyfős kormánykoalíció kényelmes, 95 fős alkotmányos többséggel rendelkezik.

 

A kormánypártok képviselői korábban már jelezték, hogy nem csatalkoznak az ellenzékhez, így a kormányfő és a koalíció várhatóan folytathatja munkáját.

 

Peter Pčolinský (Sme rodina) szerint az egész csak egy parlamenti színház, mivel az ellenzék tudja jól, hogy több mint 20 szavazata hiányzik a kormányfő leváltásához.

 

A rendkívüli ülés élőben követhető a Körképen az alábbi videón:

 

 

Matovič tegnap több mint egy órán keresztül válaszolt az újságírók kérdéseire a diplomamunkájával kapcsolatban. Elmondta azt is, hogy arra kéri koalíciós társait, mindenki szavazzon saját akaratából, legjobb tudása szerint, szabadon, mindenféle pártfegyelem figyelembe vétele nélkül.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.