Nyitókép forrása: koronavirus.gov.hu

 

A Nemzeti Transzfúziós Szolgálat (NTS) a vérkészletek apadására hívja fel a figyelmet. A készletek csökkenése a vérkészítmények csökkenését vonja maga után. Az NTS szóvivője szerint a nyári hónapokban minden évben alacsonyabb a véradási hajlandóság, de ezúttal a helyzetet a koronavírus-járvány tovább rontotta.

 

Az NTSA ezért véradásra szólította a lakosságot, hétfőtől pedig lehetővé teszi, hogy a transzfúziós állomások előzetes bejelentés nélkül is fogadják a véradókat.

 

„A nyári hónapokban emelkedik a közlekedési és a komoly beavatkozásokat igénylő balesetek száma, ezért a kórházaknak a tervezett műtéteken és átültetéseken túl is több vérre van szükségük”

 

 hirdetes_810x300  

mondta Martina Frigová, az NTS projektmenedzsere.

 

Az NTS most azért hívja az embereket vért adni, hogy képes legyen pótolni a megcsappant készleteket és ellátni a szükséges vérkészítményekkel a kórházakat. Bár az előzetes bejelentkezéstől a  transzfúziós központok egy időre eltekintenek, a szigorúbb higiéniai intézkedések megmaradnak. Ettől függetlenül továbbra is lehet telefonon időpontot kérni, ami azt jelenti, hogy elsőbbségük van a nem időre érkezőkkel szemben.

 

Az NTS azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy csak az adhat vért, aki az elmúlt 14 napban nem járt külföldön vagy nem volt szoros kapcsolatban olyan személlyel, aki külföldön járt.

 

Vért adni miden hétköznap reggel 7:00-tól délután 14:00-ig lehet, kivéve kedden, amikor reggel 7:00-tól 17:00-ig várják a véradókat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!