Nyitókép: Hamran István Andrej Kiska akkori államfőnek mutatja be az Atlas Common Challenge  2.0 nemzetközi terrorista-elhárító gyakorlat felhozatalát a Komáromi várban 2018. október 10-én. A háttérben Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány. Fotó: Komjáthy Lóránt

 

Milan Lučanský leköszönő országos rendőrfőkapitány augusztusban távozik posztjáról. Utódját szinte biztos, hogy megváltozott feltételek mellett fogják megválasztani. Egyelőre csak két nevet dobott be a köztudatba a sajtó.

 

Az egyikük Jana Maškarová, jelenleg rendőrfőnök-helyettes, aki vélhetően egy időre (a hivatalos utódválasztásig) át is veszi a rendőrség irányítását. Roman Mikulec belügyminiszter elég szűkszavú az üggyel kapcsolatban. Bár több helyettese is van a rendőrfőnöknek, egyelőre úgy tűnik, csak Maškarová jött szóba.

 

Maškarová a sajtónak nem zárta ki a jelölést, de úgy fogalmazott, egyelőre nem gondolkodott a lehetőségen.

 hirdetes_810x300  

 

A szlovák elitkommandó vezetője újra versenybe száll?

 

A potenciális induló Hamran István, a Szlovákia Lynx elitkommandó vezetője, aki jelenleg a 38 állam különleges taktikai egységeit tömörítő Atlas nemzetközi szervezet soros elnökségét látja elé. Ő már Tibor Gašpar 2018-as távozásakor is bejelentkezett posztért (kettejük viszonyát számos szakmai nézeteltérés terhelte), a Pellegrini-kormány végül. A választási kampány idején szóba került, hogy Hamran a SPOLU belügyminiszter-jelöltje lesz.

 

Hamran a SME-nek úgy nyilatkozott, hogy egyelőre még az Atlasszal van elfoglalva, de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ismét megpályázza a rendőrfőnöki posztot.

 

Jaroslav Spišiak, korábbi országos rendőrfőkapitány (2010-2012 között) egyelőre azt mondja, nem áll szándékában indulni a posztért.

 

Változások jönnek a rendőrfőnök megválasztásában

 

A dolog érdekessége, hogy mindhárom fent említett személy tagja annak a szakmai csoportnak, amely a rendőrfőnök-választás módjának megváltoztatását készíti elő. A vonatkozó törvényt a Pellegrini-kormány módosította, de úgy, hogy az általuk kiválasztott rendőrfőnök (Lučanský) hat évig kirobbanthatatlan legyen a székéből. A dolog azonban úgy alakult, hogy az új kormány alkotmányos többséggel rendelkezik, így Lučanský elmozdíthatóvá vált.

 

A Spišiak vezette szakmai csoport a következő változásokat vezetne be az országos rendőrfőkapitány megválasztásánál:

 

  • a jelöltek maguk is bejelentkezhetnének;
  • legalább 5 év gyakorlat vezető pozícióban;
  • a jelölteket szakmai bizottság hallgatja meg, amely kilenc tagból áll – öt rendőrségi vezető, az államfő képviselője, a főügyész, a belügyminiszter helyettese;
  • a három legjobbnak ítélt jelölt meghallgatáson vesz részt a nemzetvédelmi parlamenti bizottság előtt;
  • kötelező lesz a hazugságvizsgáló-teszt;
  • a győztest a belügyminiszter választja ki a három jelöltből, de semmilyen körülmény nem köti őt a választásában;
  • az országos rendőrfőkapitányt nem köti hivatali idő – jelenleg négy évre szól a megbízás;
  • leváltani csak abban az esetben lehet, ha nem teljesíti a meghatározott célokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.