Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Elkezdődött a belharc a Szlovák Nemzeti Pártban. Az SNS a februári választásokon kormánypozícióból bukott 3 százalék közelébe és esett ki a parlamentből. Két hónappal később Andrej Danko pártelnök úgy nyilatkozott, nem akar tovább a párt élén maradni, most úgy tűnik, meggondolta magát. De vannak, akik már nem látják szívesen. Anton Hrnko, a párt második embere nyíltan Danko ellen lobbizik, közben pedig Ján Slota fia, Pavol is bekerült a képbe.

 

A Hospodárske Noviny kedden közölte a hírt, hogy Ján Slota fia, Pavol is igényt tarthat az SNS pártelnöki székére. Az idősebb Slotát Dankoval szembeni vitái miatt zárták ki a pártból, no meg persze azért, mert alkoholizmusa és a nevéhez kötődő korrupciós ügyek tarthatatlanná tették pozícióját. Apja megszégyenítése után fia, Pavol Slota kilépett a pártból.

 

Pavol Slotának tehát nincs pártkönyvecskéje és még a tagságit sem fizette, ennek ellenére a HN most azt írja, hogy az SNS zsolnai járási szervezete mégis jelölte a posztra. Az ifjabb Slota megpróbált ismét belépni a pártba, de tagsági kérelme fennakadt a párt elnökségén, amely még mindig nem hozott döntést a sorsáról.

 hirdetes_400x285  

 

Hrnko kiállt Danko mögül

 

Anton Hrnko, a párt második embere ma már Radovan Balážt, a párt Besztercebánya megyei vezető politikusát támogatja a pártelnöki posztra. Nyilatkozataiból egyértelmű, hogy minden kudarcért Dankot hibáztatja, pedig nem Danko esetlen és nevetséges sajtószereplései nem lökték az SNS-t a parlamentből. Sokkal inkább az olyan döntések, mint az amerikai vadászgépek megvásárlása (az SNS választói erősen ruszofilek) vagy a 600 millió eurós Plavčan-ügy – márpedig ezekben Hrnkonak is volt felelőssége.

 

A régi ügyek helyett azonban most a Dobytkár-ügy rezonál leginkább az éterben. Az SNS mögött álló Slavia Captial egyik társtulajdonosát már letartoztatták. A legalább tízmillió eurónyi csúszópénzről szóló ügyben a Smer-közeli oligarcha, Norbert Bödör is érintett lehet. Mivel azek a csúszópénzek mind az Agrárkifizető Ügynökséggel kapcsolatosak, amit az előző kormányok idején az SNS vezetett, Hrnko most azzal támadja Dankot az éterben, hogy a teljes felelősség egy személyben őt terheli.

 

Vezércsere az SNS-nél: Danko a régiókat járja, Hrnko már most ellene lobbizik

 

Ismét a magyarkártya

 

Nem mellesleg Hrnko ismét elkezdett magyar- és romaellenes húrokat pengetni. Egyik Facebook-posztjában arra szólította fel Matovič kormányfőt és Roman Mikulec belügyminisztert, akadályozzák meg, hogy a népszámlálási kérdőíven több nemzetiséget is be lehessen jelölni.

 

„Gyors ütemben meg kell akadályozni a statisztikai hivatal szlovákellenes húzását, amelyet nyilván a magyar irredentákkal együtt terveltek ki“

 

írta a Facebookon. Szerinte a „Csemadok sovinisztái“ annak idején elutasították, hogy pénzt adjanak a magyar nemzetiségi kultúrára szánt támogatásokból a magukat magyarnak valló romáknak, ezért a romák elkezdték felvállalni nemzetiségüket. „És ekkor a Csemadok sovinisztái azt vették észre, hogy a magyarok száma megcsappant a magukat romáknak vallók számával” – írta. Hrnko szerint, hogy ezt ellensúlyozzák, kitalálták a kettős identitást.

 

(A Csemadok szlovák állami támogatásban nem részesül 1995-től, a magyarok számának csökkenését pedig nem igazolhatja a romák számának növekedése, azért elsősorban az asszimiláció, az agyelszívás és elvándorlás, illetve a gyerekvállalási hajlandóság csökkenése a felelős. Egyébként pedig, hová tűntek Hrnko képletéből a magukat szlováknak valló romák? – a szerk.)

 

Persze a fenti eszmefuttatás a Slota idején nevelkedett nacionalista szlovák választóknak szól, illetve azoknak a kongresszusi küldötteknek, akik majd eldöntik, melyik vezetőnek mennyi felelősséget kell vállalnia az elmúlt négy év botrányaiért és kudarcaiért.

 

Hrnko írása azonban jelzi, hogy az SNS ismét a magyarellenesség felelevenítésével konszolidálná magát. A Csemadok emlegetése sem véletlen: miközben nemzeti kisebbségi kerettörvényről és kisebbségügyi minisztériumról tárgyal a kormány a magyarokkal, addig a kulturális tárca a Matica Slovenská állami támogatásának megszüntetését helyezte kilátásba. A Matica pedig (a Slovenské národné noviny nacionalista szennylappal együtt) az SNS legfontosabb szócsöve  a választók felé.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.