Nyitókép forrása: Ng.hu

 

A Pennsylvaniai Állami Egyetem Fertőző Betegségek Dinamikájának Központjának kutatói szerint a patkósdenevérek faja lehet a SARS-CoV-2 vírus legvalószínűbb eredete, akikben már évtizedek óta magukban hordozhatják a kórokozót.

 

Az újtípusú koronavírus eredetét sok vita övezi, miközben a járvány eddig legalább 645 ezer ember halálát okozta, és gazdaságokat sodor a csőd szélére. Az Egészségügyi Világszervezet szakértőket küldött Kínába, hogy vizsgálják meg a vírus eredetét, pontosabb azt, hogy mely fajban, gazdatestben alakult ki az első változata. A válasz megtalálása segíthet abban is, hogy meg lehessen ítélni azon spekulációk valódiság tartalmát, melyek szerint egy kínai laborból szabadult el a vírus.

 

A hordozó állatok megtalálása kulcsfontosságú a járványmegelőzés szempontjából, mert a hatóságok elkülöníthetik az adott állatokat az emberektől, és így elkerülhetik a jövőbeli kríziseket.

 hirdetes_300x300  

 

A WHO által felkért kutatók szerint a most szerzett ismeretek segítenek az olyan vírusok azonosításában, amelyek súlyos embert érintő járványokat okozhatnak. Ehhez azonban – úgy vélik – a különböző betegségek valós idejű megfigyelésére alkalmas globális rendszert kell létrehozni.

 

Jelentésükben azt is leszögezték, hogy az ő adataik szerint nem a pangolinoktól terjedt át először a vírus az emberre, hanem a patkósdenevérek jelenthetik a kiinduló pontot. Ettől függetlenül a pangolinok szerepet játszhattak közvetítőként, a vírus emberre veszélyes verziójának kialakulásában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!