Nyitókép forrása: 168ora.hu

 

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter szerdán nyilvánosságra hozta a hejcei katonai repülőgép-szerencsétlenség nyomozati jelentését, amely eddig titkosítva volt. Az AN-24-es tragédiája volt a legsúlyosabb légikatasztrófa Szlovákia történetében.

 

Polgárjogi csoportok és egyének 14 évig küzdöttek a nyomozati jelentés nyilvánosságra hozásáért. Szerdán a védelmi tárca bejelentette, hogy hamarosan elérhető lesz a védelmi minisztérium hivatalos honlapján.

 

„Az AN-24 balesetéről szóló jelentés július 31-től elérhető lesz az áldozatok családtagjai, hozzátartozói számára, ahogy a nagynyilvánosság számára is. Negyvenkettő család így végre megtudhatja a tragédia okait, amelyben elvesztették szerettüket. Ezzel tartoztunk nem csak nekik, de katonáinknak is, akik életüket áldozták fel hazájuk szolgálatában”

 hirdetes_300x300  

 

nyilatkozta a miniszter. Hozzátette, sosem értett egyet az előző katonai vezetés azon gyakorlatával, hogy eltitkolják a történtek hátterét a nyilvánosság elől. Megjegyezte, hogy a személyes adatokat és az orvosi leletek fotóit nem fogják közzé tenni a családtagokra való tekintettel.

 

Az AN-24-es katonai különgép 2006. január 19-én zuhant le fedélzetén 43 emberrel egy erdős területen, a magyarországi Hejce község közelében, minössze 50 kilométerre a célállomástól, a kassai reptérről. 41-katona és egy védelmi minisztériumnál dolgozó civil vesztette életét. Az egyetlen túlélő Martin Farkaš volt.

 

Hejcei katasztrófa: Az áldozatok családjai beperelik a szlovák államot

 

Újra kivizsgáltatnák a hejcei repülőszerencsétlenség körülményeit

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.