Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Érdekes felmérés jelent meg a Polis-ügynökségtől két nappal a gombaszögi Közéleti Piknik előtt.

 

A választások előtt Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven három párt közös listájává alakuló Összefogás mozgalom a július 30-án megrendezésre kerülő találkozóra négyezer embert hívott meg. A cél: előrelépést elérni a közös felvidéki magyar képviselet létrehozásában.

 

A mostani felmérés annyiban kapcsolódik ehhez, hogy a magyar pártokat egyetlen szubjektumként vizsgálta MKÖ néven, és a Polis a parlamenti küszöb fölé mérte a formációt. Ez több, mint amennyit a felmérések szerint az MKP szerezne. A közvélemény befolyásolása céljából legutóbb a Most-Híd folyamodott hasonló eszközhöz.

 hirdetes_810x300  

 

Két nappal az MKP kongresszusa előtt került nyilvánosságra a Focus-ügynökségtől egy vegyespárt által megrendelt közvélemény-kutatás, amely szerint a felvidéki magyarok 73 százaléka szeretne pártegyesülést és közös választási listát. Természetesen a felmérés szerint a túlnyomó többség a már létező pártok fúzióját akarja Solymos László vegyespárti elnök pedig a második legnépszerűbb felvidéki magyar politikus volt…

 

Megjegyezzük: önmagában a pártegyesüléssel nincs semmi baj, de ha a következmények és felelősségvállalás nélküli hatalomátmentést szolgálja, akkor az megint képviseleti zsákutcához vezethet.

 

Hidas felmérés 2 nappal az MKP kongresszusa előtt: Berényi a legnépszerűbb magyar politikus

Pártpreferenciák

 

A Polis aktuális felmérése szerint ha most lennének a választások, azt az OĽANO nyerné meg 21,9 százalékákkal. A második helyen bő hat százalékkal lemaradva a Pellegrini-féle HLAS – SD következne 15,5 százalékkal. Az SaS 9,2 százalékot kapott a Plistól, ami a harmadik befutó helyet jelenti. A Smer csak negyedikként jutna be a parlamentbe 8,8 százalékkal. A Sme rodina 8,2 százalékkal az ötödik, tőle alig lemaradva a Kotleba-féle ĽSNS következik 8 százalékkal.

 

A balliberális PS 6,8 százalékkal kerülne a törvényhozásba, a parlamenti pártok sorát pedig a Magyar Közösségi Összefogás (MKP + Összefogás + Magyar Fórum) zárná 5,5 százalékkal, ami 10 mandátumot jelentene.

 

A Za ľudí és a KDH is parlamenten kívül rekedne 4 százalék feletti eredménnyel. A Most-Híd épp csak átlépte az 1 százalékos mérhetőségi határt.

 

 

 

A baloldal nem tudna kormányozni

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a többi ügynökséghez hasonlóan a Polis számai is arról tanúskodnak, hogy a jelenlegi kormánykoalíciónak nem lenne meg az egyszerű többsége sem (mert a Za ľudí kiesne a parlamentből. Ellenben az MKÖ-vel kiegészülve 80 mandátumot szerezne, ami az egyszerű többséghez lenne elegendő..

 

A baloldalnak sehogy sem jönne ki a parlamenti többség: egy matematikailag lehetséges Hlas-Smer-PS-Sme rodina koalíciónak is csak 71 mandátuma lenne.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.