Nyitókép forrása: Aktuality.sk

 

Juraj Blanár, a Smer alelnöke és második embere drága terhelyi (Terchová) ingatlanjával kapcsolatban. A kivitelező és a munkáért fizetett összeg sem nagyon stimmel. Az előbbi esetében egy olyan cégről van szó, amely Blanár megyeelnöki ténykedése alatt több tucat szerződést nyert el Zsolna megyétől több mint 20 millió euró értékben – derítette ki az Aktuality.sk.

 

Terhelyen Juraj Blanár és feleség egy 290 négyzetméteres lakóterületű ingatlant birtokolnak. A táj festői, a ház faburkolatú, elegáns, a telek lukratív helyen található. Blanár ingatlanjával kapcsolatban azonban kínos kérdések merültek fel.

 

Nem passzol az összeg

 

 hirdetes_400x285  

Az Aktuality.sk úgy tudja, hogy Blanárék a 2012-ben felépült házért csak 80 ezer eurót fizetett ki, holott a piaci értéke 140 ezer euró. Más szavakkal: négyzetméteréhez 273 euróért jutott hozzá, miközben az akkori piaci viszonyok között egy egyszerű hétvégi ház megépítése is 500 euróba került négyzetméterenként az adott területen.

 

Mivel a szóban forgó ingatlan egyáltalán nem egy „egyszerű” hétvégi ház (ráadásul családi házként van bejelentve, ami emel az árán”, az ingatlanügynök 1200-2000 euró közé becsülte négyzetméterenkénti építési költségeket, ami összértékben 350-580 ezer eurót jelent.

 

A kérdés az, hogy mire fel a nagy árengedmény? Blanár kitérő választ adott az Aktuality.sk-nak:

 

„Köszönöm a kérdést. Nem látom okát, hogy nyilvánosságra hozzam ezeket az információkat. Minden közhivatalból adódó törvény által előírt kötelezettségemnek eleget tettem. Kellemes napot.”

 

válaszolta a portál kérdésére, a kivitelező céget érintő kérdésre pedig csak egy sírva nevető emotikont küldött vissza. Végül is, nem véletlenül.

 

Egy smeres hátszéllel rendelkező vállalat

 

Blanárék házát a SOAR építési vállalat építette, amelynek már a háttere is beszédes. A cég ügyvezetője Gregor Hudec, aki a volt smeres parlamenti képviselő, Ján Podmanický rokona.

 

A SOAR nem mellesleg Blanár megyeelnöksége idején összesen 67 szerződést köthetett Zsolna megyével összesen 21 millió euró értékben. És persze, ezek csak a szerződések.

 

A közbeszerzéseknél régi probléma, hogy míg a szerződést kötelező, a módosító mellékleteket (dodatky) nem feltétlenül muszáj közzétenni. Ez a kiskapu aztán számos esetben teszi lehetővé, hogy egy cég a legalacsonyabb ajánlattal nyerjen el egy megbízást, végül azonban a mellékletek miatt az eredeti árnál jóval magasabbra emelkednek az eredeti, szerződésben szereplő összegnél. Az ilyen esetekre a mellékletek elsumákolása miatt nagyon nehéz fényt deríteni.

 

Utólagos mellékletekkel a SOAR is feljebb vihette néhány megbízása végső árát. A legkirívóbb esetben a megye eredetileg 103 ezer euróra kötött szerződést, végül azonban 162 ezer eurót fizetett ki.

 

Egyébként a SOAR nem csak Zsolna megyénél volt ismert. A Központi Szerződés-regiszter adatai alapján több milliós közbeszerzéseket nyert el a Nemzeti Erdészeti Központtól, több egyetemtől, és volt egy 3,7 millió eurós projekt a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat Megbízásából is.

 

Az Aktuality.sk közlése szerint Blanár SOAR miatti összeférhetetlenségi ügye kapcsán semmilyen panasz vagy feljelentés nem érkezett be eddig a rendőrséghez.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!