Nyitókép: webnoviny.sk

 

Az államfő hivatali ideje alatt először élt vétójogával, és visszaküldte a parlamentnek újratárgyalásra a főügyészválasztásról szóló törvényt. A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy nem ügyész is jelölhető lehessen főügyésznek. Ugyanúgy lehetővé válna, hogy a parlament visszahívhassa a főügyészt, ha az nem végzi tisztességesen és rendesen a feladatát. Hírügynökségi források azt írják, ez utóbbi lehet alkotmányellenes az államfő szerint.

 

Az SaS nem ért egyet az államfő döntésével, a Za ľudí tiszteletben tartja azt, és megvizsgálja Čaputová jogi érvelését. Peter Pellegrini (Hlas) pedig üdvözölte a döntést.

 

A főügyészről szóló választás egyik sarkalatos pontja, hogy lehet-e nem ügyész is főügyész, melyre sok más európai országban is van példa. Ez lehetővé tenné például Daniel Lipšic megválasztását, akitől az előző kormánykoalíció tagjai tartanak.

 hirdetes_810x300  

 

A parlamenti pártok ezért óvatosak egyelőre az államfő vétóját illetően, szeretnék megvizsgálni ugyanis, hogy pontosan a törvényjavaslat melyik részével nem ért egyet az államfő.

 

Webnoviny.sk, teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!