Nyitókép: presov.korzar.sme.sk/Michal Ivan

 

Már csak az alapjai látszanak annak a 13-emeletes eperjesi lakóháznak, amely tavaly decemberben gázrobbanás majd az azt követő tűz martalékává vált, hamarosan azonban már egy új építmény állhat majd a helyén.

 

„Tíz tulajdonos, köztük én is, akik jelenleg albérletben laknak, új lakóházat akarnak építeni. További 31 tulajdonos úgy döntött, hogy eladja részét és hat tulajdonos még nem döntött. Ezen felül van ott egy állami lakás is, egy esetében pedig még zajlik a hagyatéki tárgyalás, tehát meg kell várnunk, hogy az befejeződjön”

 

nyilatkozza a lakóházzal kapcsolatban Mojmír Květoň, a lakóközösség elnöke, aki szerint már az új lakóház projektjének kidolgozására is kaptak ajánlatot.

 

Květoň szerint nem csak a régi ház 10 tulajdonosa szeretne a felrobbant lakóház helyén épülő újba beköltözni, hanem több érdeklődő is van a környékről.

 hirdetes_300x300  

 

Gázrobbanás történt egy eperjesi panelházban, evakuálják a lakókat – képek, videó

 

Emlékmű a tragédia áldozatainak

 

Květoň szerint először a jelenlegi helyzetet kell megoldaniuk, ezután szüntetnék meg a mostani lakóközösséget, hogy aztán egy újat hozhassanak létre.

 

„Ez a terület továbbra is lakóházként van vezetve a kataszterben, tehát nem látok problémát abban, hogy ne lehetne egy újat építeni a régi helyen és a régi magasságban. Ezek már olyan körülmények, amelyeket majd a földterületek rendezése után lehet oldani. Hiszem, hogy még ebben az évben sor kerül rá és létrejön az új lakóközösség.”

 

A férfi szerint a hivatali ügyintézés fényében az építkezés a jövő évben vehetné kezdetét.

 

Květoň megerősítette, hogy a lakástulajdonosok tervei közt szerepel egy emlékmű elkészíttetése is, amely a tragédiának és az abban elhunytaknak állítana emléket. Mint fogalmazott, már meg is szólítottak egy művésznőt, aki elkészítené a kőbe elhelyezett bronz emlékműt.

 

Egy halom törmelék maradt a gázrobbanás sújtotta eperjesi lakóházból (fotók)

 

Összefogott az ország a tragédia áldozatainak megsegítésére

 

Eperjes városa rögtön a december 6-i robbanás után közadakozást hirdetett a tragédia miatt otthonukat, családtagjaikat elveszítő lakók megsegítésére. Néhány hónap alatt több mint 5,1 millió euró gyűlt össze az áldozatok számára, melyet az elveszített lakás nagysága szerint osztott szét a város.

 

A kétszobás lakásukat elveszítők így több mint 88 ezer eurót, a három szobás lakásban élők pedig több mint 108 ezer eurót kaptak az összegyűlt adományokból. Miután a robbanás a környező lakóházakat is megrongálták, 213 lakás tulajdonosai részesültek egyszeri, 540 eurós támogatásban.

 

Eperjesi gázrobbanás: Több mint 5 millió euró gyűlt össze adományokból

 

Még tart a nyomozás

 

A rendőrség azóta is nyomoz a gázrobbanás miatt, a vizsgálatok során 5 embert is vád alá helyeztek – három vállalkozót, egy építésvezetőt és az ásási munkálatok vezetőjét. Mindegyikük esetében 25 évnyi és/vagy életfogytiglani börtönbüntetést szabhatnak ki, ha bebizonyosodik bűnösségük.

 

A robbanásban hét ember vesztette életét, a nyolcadik áldozat holttestét azóta sem találták meg, a bíróság június 22-én nyilvánította halottnak. Halála napjaként 2019. december 6-át jelölte meg.

 

Eperjesi gázrobbanás: Újabb két gyanúsítottat vett őrizetbe a rendőrség

 

pravda.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!