Nyitókép: madari.sk

 

A Robert Fico első kormánya által elfogadott állampolgársági törvény következtében eddig 3384-en vesztették el szlovák útlevelüket. És bár azóta több kísérlet is volt a jogszabály megváltoztatására, az továbbra is érvényes.

 

Hiába volt alkotmányjogi beadvány is az ügyben, a szlovák Alkotmánybíróság nem volt képes álláspontra helyezkedni, hogy akkor most alkotmányellenes-e vagy sem a jogszabály.

 

A legtöbben, 786-an a cseh állampolgárság felvétele következtében vesztették el a szlovákot, derül ki a Belügyminisztérium aktuális statisztikája alapján.

 hirdetes_300x300  

 

A további sorrend aszerint, hogy melyik ország állampolgárságának felvétele miatt vesztették el a szlovákot:

 

német (784), osztrák (516), brit (378), amerikai (174), magyar (130), svájci (97), ausztrál (77), norvég (75), ír (57), holland (56), kanadai (53), belga (44), olasz (37), svéd (32), finn (19), francia (18), luxemburgi (16), dán (desať), orosz (päť), kínai, új-zélandi, lengyel (3), izlandi, ukrán és spanyol (2), izraeli, szerb, szlovén, horvát és szingapúri (1-1).

 

Igor Matovič kormánya saját programnyilatkozatában ígéretet tett arra, hogy változtat a törvényen. Ez azonban az SaS-es külügyminiszter, Ivan Korčok és Martin Klus külügyi államtitkár sovinizmusa miatt továbbra sem kínál megnyugtató megoldást a felvidéki magyarok számára.

 

Hogy mit is tartalmaz az új kormány törvénymódosítása, arról ebben a cikkünkben írtunk.

 

Már tárcaközi egyeztetésen van az állampolgársági törvény módosítása

 

Körkép.sk/denníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.